Sernik wegański z orzechów nerkowca: z daktylami | Przepisy.pl pixel

Sernik wegański z orzechów nerkowca

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

981 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

100 gramów

40 gramów

20 gramów

1 łyżka

1 szczypta

masa:

400 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

owocowa galaretka:

250 gramów

3 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 1

Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 2

Krok 3

Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 3

Krok 4

Powstały krem przekładamy na podpieczony spód.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 4

Krok 5

Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 5

Krok 6

Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

Sernik wegański z orzechów nerkowca - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.06.2022

    Świetna i zdrowa wersja sernika. Orzechy, migdały mają tyle właściwości i cennych witamin. Można zajadać bez końca. Przepis krok po kroku w prosty sposób pokazuje jak go wykonać. Z owocami leśnymi dla mnie bomba :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 14.12.2020

    TAK. Już od kilku lat moja córka jest weganką. Ale dopiero rok temu spędzała wigilię w domu rodzinnym. Bardzo chciałem jej pokazać, że doceniam jej wybór i spróbować przygotować coś specjalnie dla niej. Trafiłem na ten przepis i chociaż początkowo wydawał mi się zabawny. (Sernik bez sera?) to ostatecznie całą blaszkę spałaszowaliśmy wspólnie. Genialny! Jestem wielbicielem serników, a ten jest nawet lepszy od tego tradycyjnego. Nie miałem wcześniej doświadczenia z wegańskimi ciastami, ale jak zawsze przepis Krok po kroku przeprowadził mnie przez zawiłą dla laika treść, a zdjęcia podpowiedziały wyobraźni jaki powinienem uzyskać efekt na konkretnym etapie. Przepis na 5!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wegański z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wegański z orzechów nerkowcaSernik wegański z orzechów nerkowca

Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety warto potraktować nie jako źródło ograniczeń w żywieniu, ale sposobność do odkrywania nowych produktów i połączeń smakowych.

Dla kogo?

Wegański sernik z orzechów nerkowca posmakuje nie tylko roślinożercom. Poszerzać kulinarne horyzonty należy niezależnie od stosowanego na co dzień jadłospisu. Z tego typu recepturami nie grozi Wam monotonia na talerzu.

Na jaką okazję?

Sernikiem wegańskim z nerkowców poczęstujcie gości podczas imprezy karnawałowej, balu sylwestrowego albo spotkania przy wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. Zrobi furorę w każdych okolicznościach.

Czy wiesz, że?

Nerkowce pozyskuje się z drzewa o nazwie nanercz zachodni, pochodzącego z Ameryki Południowej. Pod względem botanicznym jest blisko spokrewnione z mango.

Dla urozmaicenia:

Spód sernika z orzechami nerkowca można wzbogacić morelami. Do dekoracji użyjecie ulubionych owoców, pięknie prezentują się borówki amerykańskie. Ciekawym akcentem będą ziarna kakaowca.