Sernik wegański z orzechów nerkowca
NOWY PRZEPIS
łatwe
2299 osób zapisało

Składniki
spód:
100 gramów
40 gramów
20 gramów
1 łyżka
1 szczypta
masa:
400 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
owocowa galaretka:
250 gramów
3 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.

Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.

Krok 3
Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.

Krok 4
Powstały krem przekładamy na podpieczony spód.

Krok 5
Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 6
Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik wegański z orzechów nerkowca
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety warto potraktować nie jako źródło ograniczeń w żywieniu, ale sposobność do odkrywania nowych produktów i połączeń smakowych.
Dla kogo?
Wegański sernik z orzechów nerkowca posmakuje nie tylko roślinożercom. Poszerzać kulinarne horyzonty należy niezależnie od stosowanego na co dzień jadłospisu. Z tego typu recepturami nie grozi Wam monotonia na talerzu.
Na jaką okazję?
Sernikiem wegańskim z nerkowców poczęstujcie gości podczas imprezy karnawałowej, balu sylwestrowego albo spotkania przy wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. Zrobi furorę w każdych okolicznościach.
Czy wiesz, że?
Nerkowce pozyskuje się z drzewa o nazwie nanercz zachodni, pochodzącego z Ameryki Południowej. Pod względem botanicznym jest blisko spokrewnione z mango.
Dla urozmaicenia:
Spód sernika z orzechami nerkowca można wzbogacić morelami. Do dekoracji użyjecie ulubionych owoców, pięknie prezentują się borówki amerykańskie. Ciekawym akcentem będą ziarna kakaowca.