Składniki
spód:
100 gramów
40 gramów
20 gramów
1 łyżka
1 szczypta
masa:
400 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
owocowa galaretka:
250 gramów
3 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 3
Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.
Krok 4
Powstały krem przekładamy na podpieczony spód.
Krok 5
Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 6
Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik wegański z orzechów nerkowca
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety warto potraktować nie jako źródło ograniczeń w żywieniu, ale sposobność do odkrywania nowych produktów i połączeń smakowych.
Dla kogo?
Wegański sernik z orzechów nerkowca posmakuje nie tylko roślinożercom. Poszerzać kulinarne horyzonty należy niezależnie od stosowanego na co dzień jadłospisu. Z tego typu recepturami nie grozi Wam monotonia na talerzu.
Na jaką okazję?
Sernikiem wegańskim z nerkowców poczęstujcie gości podczas imprezy karnawałowej, balu sylwestrowego albo spotkania przy wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. Zrobi furorę w każdych okolicznościach.
Czy wiesz, że?
Nerkowce pozyskuje się z drzewa o nazwie nanercz zachodni, pochodzącego z Ameryki Południowej. Pod względem botanicznym jest blisko spokrewnione z mango.
Dla urozmaicenia:
Spód sernika z orzechami nerkowca można wzbogacić morelami. Do dekoracji użyjecie ulubionych owoców, pięknie prezentują się borówki amerykańskie. Ciekawym akcentem będą ziarna kakaowca.