Sernik wegański z orzechów nerkowca
NOWY PRZEPIS
łatwe
2335 osób zapisało

Składniki
spód:
100 gramów
40 gramów
20 gramów
1 łyżka
1 szczypta
masa:
400 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
owocowa galaretka:
250 gramów
3 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.

Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.

Krok 3
Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.

Krok 4
Powstały krem przekładamy na podpieczony spód.

Krok 5
Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 6
Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik wegański z orzechów nerkowca
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety warto potraktować nie jako źródło ograniczeń w żywieniu, ale sposobność do odkrywania nowych produktów i połączeń smakowych.
Dla kogo?
Wegański sernik z orzechów nerkowca posmakuje nie tylko roślinożercom. Poszerzać kulinarne horyzonty należy niezależnie od stosowanego na co dzień jadłospisu. Z tego typu recepturami nie grozi Wam monotonia na talerzu.
Na jaką okazję?
Sernikiem wegańskim z nerkowców poczęstujcie gości podczas imprezy karnawałowej, balu sylwestrowego albo spotkania przy wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. Zrobi furorę w każdych okolicznościach.
Czy wiesz, że?
Nerkowce pozyskuje się z drzewa o nazwie nanercz zachodni, pochodzącego z Ameryki Południowej. Pod względem botanicznym jest blisko spokrewnione z mango.
Dla urozmaicenia:
Spód sernika z orzechami nerkowca można wzbogacić morelami. Do dekoracji użyjecie ulubionych owoców, pięknie prezentują się borówki amerykańskie. Ciekawym akcentem będą ziarna kakaowca.