
Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego włóż połamane herbatniki i pokrusz 6s/obr. 6. Przesyp herbatniki do oddzielnej miseczki.
Krok 2
Do umytego i suchego naczynia miksującego włóż połamane kawałki czekolady. Rozdrobnij 6s/obr. 8. Odsyp 100g czekolady do innej miseczki. Pozostałą czekoladę w naczyniu miksującym rozpuść 2 min/80C/obr. 1
Krok 3
Teraz dodawaj po łyżce serka mascarpone i mieszaj delikatnie obroty wsteczne/obr. 1 aż czekolada połączy się dobrze z serkiem.
Krok 4
Dodaj herbatniki, wiśnie, kakao i wymieszaj 10s/obroty wsteczne/obr.1
Krok 5
Masę czekoladową przełóż do miski i schłodź w lodówce przez 2h. W miseczce wymieszaj jedną łyżkę cynamonu Knorr, dwie łyżki kakao oraz pozostałą zmiksowaną czekoladę. Wysyp całość na płaski talerzyk.
Krok 6
Jak masa czekoladowa stężeje formuj w dłoniach małe trufle i obtaczaj w przygotowanej mieszance. Podawaj dobrze schłodzone.

Dobra rada:
Smak trufli możesz wzbogacić odrobiną likieru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Trufle czekoladowe
Ulubione kruche ciasteczka mogą być sprawdzonym sposobem na deser, ale zawsze w końcu przychodzi moment na kolejne kulinarne wyzwania. Czekoladowe trufle prezentują się dużo bardziej szykownie, więc zaskoczcie nimi bliskich przy najbliższej okazji, wykorzystując nasz przepis.
Dla kogo?
Dla łasuchów, którym zależy na elegancji i stylu. Spokojnie, aby zrobić trufle czekoladowe nie potrzeba dużej wprawy i szczególnych talentów. Wyszukane trufle to, wbrew pozorom, bułka z masłem.
Na jaką okazję?
Szykujecie wyjątkową kolację z okazji Walentynek? A może wydajecie przyjęcie karnawałowe lub urodzinowe? Pretekst jest drugorzędny – grunt, by w menu pojawiły się wyśmienite, słodkie trufle czekoladowe.
Czy wiesz, że?
Czekoladowy specjał po raz pierwszy został przygotowany we Francji, najprawdopodobniej w pierwszej połowie XX wieku. Początkowo trufle były kombinacją czekolady i śmietanki.
Dla urozmaicenia:
Smak truflowej masy czekoladowej można uatrakcyjnić dodatkiem wanilii.