Trufle czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Trufle czekoladowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego włóż połamane herbatniki i pokrusz 6s/obr. 6. Przesyp herbatniki do oddzielnej miseczki.

Krok 2

Do umytego i suchego naczynia miksującego włóż połamane kawałki czekolady. Rozdrobnij 6s/obr. 8. Odsyp 100g czekolady do innej miseczki. Pozostałą czekoladę w naczyniu miksującym rozpuść 2 min/80C/obr. 1

Krok 3

Teraz dodawaj po łyżce serka mascarpone i mieszaj delikatnie obroty wsteczne/obr. 1 aż czekolada połączy się dobrze z serkiem.

Krok 4

Dodaj herbatniki, wiśnie, kakao i wymieszaj 10s/obroty wsteczne/obr.1

Krok 5

Masę czekoladową przełóż do miski i schłodź w lodówce przez 2h. W miseczce wymieszaj jedną łyżkę cynamonu Knorr, dwie łyżki kakao oraz pozostałą zmiksowaną czekoladę. Wysyp całość na płaski talerzyk.

Krok 6

Jak masa czekoladowa stężeje formuj w dłoniach małe trufle i obtaczaj w przygotowanej mieszance. Podawaj dobrze schłodzone.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak trufli możesz wzbogacić odrobiną likieru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Trufle czekoladoweTrufle czekoladowe

Ulubione kruche ciasteczka mogą być sprawdzonym sposobem na deser, ale zawsze w końcu przychodzi moment na kolejne kulinarne wyzwania. Czekoladowe trufle prezentują się dużo bardziej szykownie, więc zaskoczcie nimi bliskich przy najbliższej okazji, wykorzystując nasz przepis.

Dla kogo?

Dla łasuchów, którym zależy na elegancji i stylu. Spokojnie, aby zrobić trufle czekoladowe nie potrzeba dużej wprawy i szczególnych talentów. Wyszukane trufle to, wbrew pozorom, bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Szykujecie wyjątkową kolację z okazji Walentynek? A może wydajecie przyjęcie karnawałowe lub urodzinowe? Pretekst jest drugorzędny – grunt, by w menu pojawiły się wyśmienite, słodkie trufle czekoladowe.

Czy wiesz, że?

Czekoladowy specjał po raz pierwszy został przygotowany we Francji, najprawdopodobniej w pierwszej połowie XX wieku. Początkowo trufle były kombinacją czekolady i śmietanki.

Dla urozmaicenia:

Smak truflowej masy czekoladowej można uatrakcyjnić dodatkiem wanilii.