Trufle czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Trufle czekoladowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego włóż połamane herbatniki i pokrusz 6s/obr. 6. Przesyp herbatniki do oddzielnej miseczki.

Krok 2

Do umytego i suchego naczynia miksującego włóż połamane kawałki czekolady. Rozdrobnij 6s/obr. 8. Odsyp 100g czekolady do innej miseczki. Pozostałą czekoladę w naczyniu miksującym rozpuść 2 min/80C/obr. 1

Krok 3

Teraz dodawaj po łyżce serka mascarpone i mieszaj delikatnie obroty wsteczne/obr. 1 aż czekolada połączy się dobrze z serkiem.

Krok 4

Dodaj herbatniki, wiśnie, kakao i wymieszaj 10s/obroty wsteczne/obr.1

Krok 5

Masę czekoladową przełóż do miski i schłodź w lodówce przez 2h. W miseczce wymieszaj jedną łyżkę cynamonu Knorr, dwie łyżki kakao oraz pozostałą zmiksowaną czekoladę. Wysyp całość na płaski talerzyk.

Krok 6

Jak masa czekoladowa stężeje formuj w dłoniach małe trufle i obtaczaj w przygotowanej mieszance. Podawaj dobrze schłodzone.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak trufli możesz wzbogacić odrobiną likieru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Trufle czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Trufle czekoladoweTrufle czekoladowe

Ulubione kruche ciasteczka mogą być sprawdzonym sposobem na deser, ale zawsze w końcu przychodzi moment na kolejne kulinarne wyzwania. Czekoladowe trufle prezentują się dużo bardziej szykownie, więc zaskoczcie nimi bliskich przy najbliższej okazji, wykorzystując nasz przepis.

Dla kogo?

Dla łasuchów, którym zależy na elegancji i stylu. Spokojnie, aby zrobić trufle czekoladowe nie potrzeba dużej wprawy i szczególnych talentów. Wyszukane trufle to, wbrew pozorom, bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Szykujecie wyjątkową kolację z okazji Walentynek? A może wydajecie przyjęcie karnawałowe lub urodzinowe? Pretekst jest drugorzędny – grunt, by w menu pojawiły się wyśmienite, słodkie trufle czekoladowe.

Czy wiesz, że?

Czekoladowy specjał po raz pierwszy został przygotowany we Francji, najprawdopodobniej w pierwszej połowie XX wieku. Początkowo trufle były kombinacją czekolady i śmietanki.

Dla urozmaicenia:

Smak truflowej masy czekoladowej można uatrakcyjnić dodatkiem wanilii.