Trufle i praliny
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejTrufle i praliny
Domowe praliny i trufle to słodycze niebywale eleganckie. Jednocześnie ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wybierać możesz z bardzo różnorodnych przepisów. Niektóre przepisy na trufle obejmują tylko cztery składniki! Oczywiście, wśród naszych patentów znajdziesz również bardziej złożone sposoby na zrobienie trufli i pralin. Dopasujesz je bez trudu do okazji, kuchennych zapasów oraz swoich umiejętności. Masz ochotę na smakołyki z kremowym, aksamitnym wnętrzem, a może wolisz coś chrupiącego? Zapoznaj się z naszymi przepisami na pralinki lub trufle i wybierz te idealne!
Dla kogo?
Uwielbiasz własnoręcznie przygotowywać desery dla bliskich i szukasz czegoś bardziej zaskakującego od tradycyjnych ciast i ciasteczek? Lepiej trafić nie można było! Praliny i trufle zrobione samodzielnie biją na głowę łakocie dostępne w sklepach. Co więcej, do ich wykonania nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu i akcesoriów.
Na jaką okazję?
Domowym czekoladkom nie brakuje elegancji i finezji. Ułóż ręcznie robione pralinki na półmisku lub szykownej paterze, gdy organizujesz przyjęcie. Po uroczystym obiedzie będą idealnym deserem. Trufle i pralinki wyglądają bardzo szykownie. Znajdź dla nich ładne opakowanie i zamień w prezent od serca dla bliskiej osoby. Wielkimi krokami zbliżają się walentynki? Twoja druga połówka będzie zachwycona. Podaruj domowe trufle przyjaciołom z okazji urodzin, imienin albo bez specjalnego pretekstu.
Czy wiesz, że?
Pralinki przyrządzać można na wiele różnych sposobów – to zależy wyłącznie od fantazji szefa kuchni. Tak samo bogata jest ich historia. Trudno tak naprawdę doszukać się informacji, kto był autorem pierwszej receptury. Chętnie przypisują sobie to dokonanie zarówno Francuzi, jak i Belgowie.
Dla urozmaicenia:
We wnętrzu domowych pralinek możesz umieścić pokruszone herbatniki, płatki owsiane, orzechy albo migdały. Będą przyjemnie chrupać! W ramach słodkiej niespodzianki sprawdzają się także kandyzowane owoce. Możesz ukształtować je w rękach, ale warto wykorzystywać foremki do czekoladek, dzięki którym gotowe praliny będą prezentować się jeszcze bardziej wytwornie.