
Składniki
90 gramów
250 gramów
60 gramów
3 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy. Dodajmy cukier puder oraz kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Krok 2
Herbatniki łamiemy na malutkie kawałki.

Krok 3
Zalewamy je kakaowa masą.

Krok 4
Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na min 30 min do lodówki.

Krok 5
Z powstałej masy formujemy kulki.

Krok 6
Obtaczamy je w wiórkach kokosa i wstawiamy do lodówki na 1-2 h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z herbatników
Dziś w kuchni lecimy w herbatnikowe kulki! Okaże się to wyśmienitą zabawą, ponieważ jej efektem będzie deser, który można jeść na okrągło i prędko się nie znudzi. Kilka prostych składników zamieni się w pyszną przekąskę na słodko, której nawet nie trzeba piec.
Dla kogo?
Chcesz zaangażować najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że wspólne przygotowywanie smakołyków może być ogromną frajdą? Wybierz prosty przepis na kulki z herbatników, dzięki któremu rozbudzisz kulinarną pasję domowników.
Na jaką okazję?
Chodzi za tobą coś słodkiego, ale nie masz czasu na eksperymentowanie ze skomplikowanymi recepturami? A może chcesz wykorzystać zalegające w szafce ciastka? Kulki z herbatników będą trafionym pomysłem.
Czy wiesz, że?
Za ojczyznę herbatników uznaje się Anglię. Początkowo ciastka miały okrągły kształt. Wypiekano je nie tylko na słodko, ale też w wersji słonej.
Dla urozmaicenia:
Kulki z herbatników obtoczyć można w drobno posiekanych orzechach laskowych albo kolorowej posypce cukrowej.
































