Kulki z herbatników - przepis: kakaowe z kokosem | Przepisy.pl pixel

Kulki z herbatników

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
1036 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

250 gramów

60 gramów

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy. Dodajmy cukier puder oraz kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Kulki z herbatników - Krok 1

Krok 2

Herbatniki łamiemy na malutkie kawałki.

Kulki z herbatników - Krok 2

Krok 3

Zalewamy je kakaowa masą.

Kulki z herbatników - Krok 3

Krok 4

Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na min 30 min do lodówki.

Kulki z herbatników - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy formujemy kulki.

Kulki z herbatników - Krok 5

Krok 6

Obtaczamy je w wiórkach kokosa i wstawiamy do lodówki na 1-2 h.

Kulki z herbatników - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monika @123

    Monika @123 , 24.05.2024

    Bardzo dobre .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Kulki są rewelacyjne, niezapowiedziani goście i mamy coś pysznego do kawy. Można do nich dodać też orzechy zmielone albo pokrojone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki z herbatnikówKulki z herbatników

Dziś w kuchni lecimy w herbatnikowe kulki! Okaże się to wyśmienitą zabawą, ponieważ jej efektem będzie deser, który można jeść na okrągło i prędko się nie znudzi. Kilka prostych składników zamieni się w pyszną przekąskę na słodko, której nawet nie trzeba piec.

Dla kogo?

Chcesz zaangażować najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że wspólne przygotowywanie smakołyków może być ogromną frajdą? Wybierz prosty przepis na kulki z herbatników, dzięki któremu rozbudzisz kulinarną pasję domowników.

Na jaką okazję?

Chodzi za tobą coś słodkiego, ale nie masz czasu na eksperymentowanie ze skomplikowanymi recepturami? A może chcesz wykorzystać zalegające w szafce ciastka? Kulki z herbatników będą trafionym pomysłem.

Czy wiesz, że?

Za ojczyznę herbatników uznaje się Anglię. Początkowo ciastka miały okrągły kształt. Wypiekano je nie tylko na słodko, ale też w wersji słonej.

Dla urozmaicenia:

Kulki z herbatników obtoczyć można w drobno posiekanych orzechach laskowych albo kolorowej posypce cukrowej.