Kulki z herbatników - przepis: kakaowe z kokosem | Przepisy.pl pixel

Kulki z herbatników

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
1035 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

250 gramów

60 gramów

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy. Dodajmy cukier puder oraz kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Kulki z herbatników - Krok 1

Krok 2

Herbatniki łamiemy na malutkie kawałki.

Kulki z herbatników - Krok 2

Krok 3

Zalewamy je kakaowa masą.

Kulki z herbatników - Krok 3

Krok 4

Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na min 30 min do lodówki.

Kulki z herbatników - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy formujemy kulki.

Kulki z herbatników - Krok 5

Krok 6

Obtaczamy je w wiórkach kokosa i wstawiamy do lodówki na 1-2 h.

Kulki z herbatników - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monika @123

    Monika @123 , 24.05.2024

    Bardzo dobre .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 23.01.2023

    Kulki są rewelacyjne, niezapowiedziani goście i mamy coś pysznego do kawy. Można do nich dodać też orzechy zmielone albo pokrojone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki z herbatników - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki z herbatnikówKulki z herbatników

Dziś w kuchni lecimy w herbatnikowe kulki! Okaże się to wyśmienitą zabawą, ponieważ jej efektem będzie deser, który można jeść na okrągło i prędko się nie znudzi. Kilka prostych składników zamieni się w pyszną przekąskę na słodko, której nawet nie trzeba piec.

Dla kogo?

Chcesz zaangażować najmłodszych członków rodziny i pokazać im, że wspólne przygotowywanie smakołyków może być ogromną frajdą? Wybierz prosty przepis na kulki z herbatników, dzięki któremu rozbudzisz kulinarną pasję domowników.

Na jaką okazję?

Chodzi za tobą coś słodkiego, ale nie masz czasu na eksperymentowanie ze skomplikowanymi recepturami? A może chcesz wykorzystać zalegające w szafce ciastka? Kulki z herbatników będą trafionym pomysłem.

Czy wiesz, że?

Za ojczyznę herbatników uznaje się Anglię. Początkowo ciastka miały okrągły kształt. Wypiekano je nie tylko na słodko, ale też w wersji słonej.

Dla urozmaicenia:

Kulki z herbatników obtoczyć można w drobno posiekanych orzechach laskowych albo kolorowej posypce cukrowej.