Pasteis de nata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasteis de nata

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

540 gramów

40 gramów

300 mililitrów

220 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 łyżeczka

6 sztuk

1 garść

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki wlewamy 1/4 szklanki mleka. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii.

Pasteis de nata - Krok 1

Krok 2

W garnku gotujemy wodę z laska cynamonu oraz cukrem.

Pasteis de nata - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotujemy mleko. Wrzącym mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy całość trzepaczką. Z cukrowego syropu wyciągamy laskę cynamonu i zalewamy nim mleko z mąką.

Pasteis de nata - Krok 3

Krok 4

Żółtka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy. Przelewamy do mleka cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na bok.

Pasteis de nata - Krok 4

Krok 5

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż forma na muffiny. Wypełniamy nim gniazda formy.

Pasteis de nata - Krok 5

Krok 6

Do każdej kokilki wlewamy masę budyniową na 2/3 wysokości. Podczas pieczenia budyń się podniesie. Pasteis de nata pieczemy w temperaturze ok 280 C przez ok. 7 min do zarumienienia. Po wyjęciu studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Pasteis de nata - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faworki (chrust)
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasteis de nataPasteis de nata

O portugalskim deserze pasteis de nata słyszał każdy, kto choć raz odwiedził ten piękny kraj. To ciastko sprzedawane jest tam dosłownie wszędzie – w piekarniach, cukierniach, restauracjach i sklepach. Jeśli nie mieliście okazji spróbować pasteis de nata, przepis z naszej strony jest idealnym sposobem na nadrobienie tych zaległości. Wystarczy kilka bazowych składników, aby odbyć szybką kulinarną podróż do Portugalii. Warto wspomnieć, że z przygotowaniem ciastek poradzi sobie każdy, nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie.

Dla kogo?

Pasteis de nata to propozycja dla entuzjastów portugalskich słodyczy, ale nie tylko. Ciasteczka spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, którzy szukają pomysłów na oryginalny deser i lubią poznawać kuchnie świata.

Na jaką okazję?

Bez wątpienia na każdą! Pasteis de nata przygotujecie jako codzienną porcję domowych łakoci. Świetnie sprawdzą się też w roli głównego deseru serwowanego podczas eleganckiego przyjęcia imieninowego, urodzinowego czy też rocznicowego.

Czy wiesz, że?

Portugalczycy rzadko łączą deser z kawą, więc najpierw serwowane są ciasteczka pasteis de nata, a dopiero po nich filiżanka aromatycznej kawy. Ciekawostką jest, że pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z klasztoru hieronimitów w Belem.

Dla urozmaicenia:

Gotowe i wystudzone ciastka pasteis de nata posypcie obficie cukrem pudrem. Jeśli chcecie osiagnąć bardziej wyrazisty smak, cukier wymieszajcie z odrobiną cynamonu.