Jak pokroić granata? Jak się go kroi?

Granat, znany ze swojej soczystej słodyczy i kropel soczystego soku, może wydawać się nieco trudny do obróbki. Jednak z kilkoma prostymi krokami można w łatwy sposób cieszyć się smakiem tego egzotycznego owocu. W tym artykule dowiecie się, jak pokroić granata, by uzyskać pełnię jego smaku.

Najlepsza taktyka na krojenie granata

Granat to świetny owoc, który pasuje nie tylko do słodkich, ale i słonych przekąsek. Jak się kroi granata? Potrzebujesz ostrego noża kuchennego oraz deski do krojenia. Teraz wystarczy odciąć górną część granatu (około 1 cm od wierzchołka), odsłaniając wnętrze owocu. Następnie zróbcie kilka pionowych nacięć na łupinie od góry po łuku do samego dołu. Potem wystarczy rozerwać owoc i delikatnie wyciągać każde ziarno do osobnego pojemnika. Jak pokroić granat w inny sposób? Możecie położyć go na desce do krojenia, pokroić w poprzek na dwie części, a następnie położyć na dłoni pestkami do jej wnętrza. Następnie postaw dłoń nad miską i uderzaj w łupinę owocu aż pestki wpadną do miski.

Zastosowanie granatu w kuchni

Skoro już wiecie, jak kroić owoc granatu, teraz cały świat kuchenny stoi przed Wami otworem. Granat to świetny dodatek do dań słonych oraz słodkich. Spróbujcie kilka naszych przepisów, takich jak: carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki, aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu czy naan z roślinnym mięsem mielonym. Świetnie będzie smakował też jako dodatek na górze tarty czekoladowej czy w dakgangjeong, czyli w chrupiącym kurczaku po koreańsku. Miłego eksperymentowania z tym wyjątkowym owocem!