Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

25 gramów

80 gramów

50 gramów

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Orzechy lekko posiekaj. Owoc granatu obierz i wyjmij osobno pestki. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i lekko osusz.

Krok 2

Buraki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą aby szybko ostygły i zdejmij skórkę.

Krok 3

Na patelni wlej 2-3 łyżki oleju i podsmaż kaszę gryczaną aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodaj orzechy i praż jeszcze chwilę. Wsyp na patelnię przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę. Następnie odstaw do osobnej miseczki.

Krok 4

W między czasie pokrój buraki na cienkie plasterki a’la carpaccio i układaj od razu na talerzach.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą.

Krok 6

W osobnej misce wymieszaj kaszą gryczaną, grzyby enoki, orzechy, owoce granatu, soczewicę, kiełki oraz rukiew wodną. Taką sałatkę ułóż na carpaccio z buraka i polej sosem. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz czasu możesz przygotować taką samą sałatkę z buraków już ugotowanych dostępnych sklepach. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enokiCarpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Jeśli carpaccio kojarzy wam się jedynie z cienko pokrojonym mięsem, serwowanym z dodatkiem kaparów czy delikatnego sosu, czas spróbować wersji wegetariańskiej tego dania. Dziś proponujemy carpaccio z buraka, z soczewicą i granatem. Aby jeszcze bardziej zachęcić was do przetestowania tego przepisu, dodamy, że przygotowanie carpaccio zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Dla kogo?

Carpaccio z buraka to propozycja dla osób poszukujących oryginalnych i nowoczesnych przepisów na dania roślinne.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na domowe przyjęcie oraz rodzinne uroczystości. Carpaccio z buraka idealnie sprawdzi się w roli przystawki!

Czy wiesz, że?

Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Znane jest przede wszystkim w wersji mięsnej, przyrządzanej z surowej wołowiny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz błyskawicznie przygotować carpaccio, buraki surowe zastąp ich wersją gotowaną, którą bez trudu znajdziesz w sklepach spożywczych.