Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

25 gramów

80 gramów

50 gramów

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Orzechy lekko posiekaj. Owoc granatu obierz i wyjmij osobno pestki. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i lekko osusz.

Krok 2

Buraki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą aby szybko ostygły i zdejmij skórkę.

Krok 3

Na patelni wlej 2-3 łyżki oleju i podsmaż kaszę gryczaną aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodaj orzechy i praż jeszcze chwilę. Wsyp na patelnię przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę. Następnie odstaw do osobnej miseczki.

Krok 4

W między czasie pokrój buraki na cienkie plasterki a'la carpaccio i układaj od razu na talerzach.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą.

Krok 6

W osobnej misce wymieszaj kaszą gryczaną, grzyby enoki, orzechy, owoce granatu, soczewicę, kiełki oraz rukiew wodną. Taką sałatkę ułóż na carpaccio z buraka i polej sosem. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz czasu możesz przygotować taką samą sałatkę z buraków już ugotowanych dostępnych sklepach. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z jajkiem
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enokiCarpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Jeśli carpaccio kojarzy wam się jedynie z cienko pokrojonym mięsem, serwowanym z dodatkiem kaparów czy delikatnego sosu, czas spróbować wersji wegetariańskiej tego dania. Dziś proponujemy carpaccio z buraka, z soczewicą i granatem. Aby jeszcze bardziej zachęcić was do przetestowania tego przepisu, dodamy, że przygotowanie carpaccio zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Dla kogo?

Carpaccio z buraka to propozycja dla osób poszukujących oryginalnych i nowoczesnych przepisów na dania roślinne.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na domowe przyjęcie oraz rodzinne uroczystości. Carpaccio z buraka idealnie sprawdzi się w roli przystawki!

Czy wiesz, że?

Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Znane jest przede wszystkim w wersji mięsnej, przyrządzanej z surowej wołowiny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz błyskawicznie przygotować carpaccio, buraki surowe zastąp ich wersją gotowaną, którą bez trudu znajdziesz w sklepach spożywczych.