Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
115 osób zapisało

Składniki
400 gramów
50 gramów
1 sztuka
80 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
25 gramów
80 gramów
50 gramów
4 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Orzechy lekko posiekaj. Owoc granatu obierz i wyjmij osobno pestki. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i lekko osusz.
Krok 2
Buraki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą aby szybko ostygły i zdejmij skórkę.
Krok 3
Na patelni wlej 2-3 łyżki oleju i podsmaż kaszę gryczaną aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodaj orzechy i praż jeszcze chwilę. Wsyp na patelnię przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę. Następnie odstaw do osobnej miseczki.
Krok 4
W między czasie pokrój buraki na cienkie plasterki a'la carpaccio i układaj od razu na talerzach.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą.
Krok 6
W osobnej misce wymieszaj kaszą gryczaną, grzyby enoki, orzechy, owoce granatu, soczewicę, kiełki oraz rukiew wodną. Taką sałatkę ułóż na carpaccio z buraka i polej sosem. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Jeśli nie masz czasu możesz przygotować taką samą sałatkę z buraków już ugotowanych dostępnych sklepach.
Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki
Jeśli carpaccio kojarzy wam się jedynie z cienko pokrojonym mięsem, serwowanym z dodatkiem kaparów czy delikatnego sosu, czas spróbować wersji wegetariańskiej tego dania. Dziś proponujemy carpaccio z buraka, z soczewicą i granatem. Aby jeszcze bardziej zachęcić was do przetestowania tego przepisu, dodamy, że przygotowanie carpaccio zajmuje zaledwie kilkanaście minut!
Dla kogo?
Carpaccio z buraka to propozycja dla osób poszukujących oryginalnych i nowoczesnych przepisów na dania roślinne.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na domowe przyjęcie oraz rodzinne uroczystości. Carpaccio z buraka idealnie sprawdzi się w roli przystawki!
Czy wiesz, że?
Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Znane jest przede wszystkim w wersji mięsnej, przyrządzanej z surowej wołowiny.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz błyskawicznie przygotować carpaccio, buraki surowe zastąp ich wersją gotowaną, którą bez trudu znajdziesz w sklepach spożywczych.