Włoska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Włoska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Włoska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy.

Włoska sałatka - Krok 2

Krok 3

Pomidory, cebulę, ogórki pokrój na kawałki.

Włoska sałatka - Krok 3

Krok 4

Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami i kaparami. Całość polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Włoska sałatka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatkaWłoska sałatka

Italia to nie tylko makarony czy pizza – choć z tych dań słynie zdecydowanie na całym świecie. Włochy to także inne propozycje. Przedstawiamy inspirowany tamtejszymi smakami przepis na włoską sałatkę. Będzie pysznie i kolorowo!

Dla kogo?

Dla wielbicieli przekąsek ciekawych oraz niebanalnych, a jednocześnie niewymagających dużego nakładu pracy. Dodatek kaparów trafi w gusta wszystkich, którzy lubią ostrzejszą nutę w potrawach.

Na jaką okazję?

Szybka kolacja do przygotowania w 20 minut? Włoska sałatka to idealny pomysł.

Czy wiesz, że?

Smak kaparów przypominać może mieszankę czarnego pieprzu, chrzanu i oliwek, choć da się też w nich wyczuć delikatny aromat kapusty. W daniach kuchni śródziemnomorskiej najczęściej dodaje się je do owoców morza, sałatek, makaronów czy pizzy.

Dla urozmaicenia

Choć sugerujemy podawanie sałatki z grzankami, to równie dobrze sprawdzą się dodatki innego typu np. liście jarmużu.