
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 garść
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 3
Pomidory, cebulę, ogórki pokrój na kawałki.

Krok 4
Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami i kaparami. Całość polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka
Italia to nie tylko makarony czy pizza – choć z tych dań słynie zdecydowanie na całym świecie. Włochy to także inne propozycje. Przedstawiamy inspirowany tamtejszymi smakami przepis na włoską sałatkę. Będzie pysznie i kolorowo!
Dla kogo?
Dla wielbicieli przekąsek ciekawych oraz niebanalnych, a jednocześnie niewymagających dużego nakładu pracy. Dodatek kaparów trafi w gusta wszystkich, którzy lubią ostrzejszą nutę w potrawach.
Na jaką okazję?
Szybka kolacja do przygotowania w 20 minut? Włoska sałatka to idealny pomysł.
Czy wiesz, że?
Smak kaparów przypominać może mieszankę czarnego pieprzu, chrzanu i oliwek, choć da się też w nich wyczuć delikatny aromat kapusty. W daniach kuchni śródziemnomorskiej najczęściej dodaje się je do owoców morza, sałatek, makaronów czy pizzy.
Dla urozmaicenia
Choć sugerujemy podawanie sałatki z grzankami, to równie dobrze sprawdzą się dodatki innego typu np. liście jarmużu.

































