Włoska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Włoska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy.

Włoska sałatka - Krok 2

Krok 3

Pomidory, cebulę, ogórki pokrój na kawałki.

Włoska sałatka - Krok 3

Krok 4

Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami i kaparami. Całość polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Włoska sałatka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatkaWłoska sałatka

Italia to nie tylko makarony czy pizza – choć z tych dań słynie zdecydowanie na całym świecie. Włochy to także inne propozycje. Przedstawiamy inspirowany tamtejszymi smakami przepis na włoską sałatkę. Będzie pysznie i kolorowo!

Dla kogo?

Dla wielbicieli przekąsek ciekawych oraz niebanalnych, a jednocześnie niewymagających dużego nakładu pracy. Dodatek kaparów trafi w gusta wszystkich, którzy lubią ostrzejszą nutę w potrawach.

Na jaką okazję?

Szybka kolacja do przygotowania w 20 minut? Włoska sałatka to idealny pomysł.

Czy wiesz, że?

Smak kaparów przypominać może mieszankę czarnego pieprzu, chrzanu i oliwek, choć da się też w nich wyczuć delikatny aromat kapusty. W daniach kuchni śródziemnomorskiej najczęściej dodaje się je do owoców morza, sałatek, makaronów czy pizzy.

Dla urozmaicenia

Choć sugerujemy podawanie sałatki z grzankami, to równie dobrze sprawdzą się dodatki innego typu np. liście jarmużu.