
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
150 gramów
100 gramów
1 pęczek
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić. Po tym czasie bakłażany wyjmij i przełóż na bok do wystygnięcia.

Krok 2
Paprykę zawiń w folię aluminiową, również wstaw razem z bakłażanami do piekarnika, piecz jednak nieco dłużej, ok. 30 minut, po czym również odstaw je w folii do wystygnięcia. Następnie obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w duże kawałki dowolnego kształtu.

Krok 3
Z grubsza przesiekaj kapary, pokrój bazylię i parmezan w cienkie płatki.

Krok 4
Orzechy pinii upraż na suchej patelni.

Krok 5
Oliwę z oliwek wymieszaj z octem winem i Sosem sałatkowym Knorr. Do sosu dodaj bakłażany, paprykę, oliwki, posiekane kapary, bazylię i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Sałatkę przełóż na duży talerz i udekoruj płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z marynowanym bakłażanem
Szukasz pomysłu na sałatkę, która jest inna niż wszystkie? Co powiesz na sałatkę z marynowanym bakłażanem, papryką i kaparami? Brzmi nieco egzotycznie, ale naprawdę warto jej spróbować!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i przenosić je do swojej kuchni.
Na jaką okazję?
Sałatka z marynowanym bakłażanem świetnie wypadnie w towarzystwie grillowanych mięs lub ryb oraz grzanek z masłem czosnkowym. Brzmi przepysznie!
Czy wiesz, że?
Ojczyzną bakłażana są Indie. Po przywędrowaniu do Europy, a konkretnie do Hiszpanii, nie cieszył się on zbyt dobrą sławą – nazywano go „szalonym jabłkiem”. Jego niesamowite właściwości kulinarne odkryli dopiero Włosi, a dziś jest warzywem nieodzownie kojarzącym się z kuchnią śródziemnomorską.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z marynowanym bakłażanem (jeśli nie przepadasz za tym warzywem) możesz użyć także cukinii.


































