Sałatka z marynowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z marynowanym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

150 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić. Po tym czasie bakłażany wyjmij i przełóż na bok do wystygnięcia.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę zawiń w folię aluminiową, również wstaw razem z bakłażanami do piekarnika, piecz jednak nieco dłużej, ok. 30 minut, po czym również odstaw je w folii do wystygnięcia. Następnie obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w duże kawałki dowolnego kształtu.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Z grubsza przesiekaj kapary, pokrój bazylię i parmezan w cienkie płatki.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Orzechy pinii upraż na suchej patelni.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Oliwę z oliwek wymieszaj z octem winem i Sosem sałatkowym Knorr. Do sosu dodaj bakłażany, paprykę, oliwki, posiekane kapary, bazylię i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę przełóż na duży talerz i udekoruj płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym bakłażanemSałatka z marynowanym bakłażanem

Szukasz pomysłu na sałatkę, która jest inna niż wszystkie? Co powiesz na sałatkę z marynowanym bakłażanem, papryką i kaparami? Brzmi nieco egzotycznie, ale naprawdę warto jej spróbować!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i przenosić je do swojej kuchni.

Na jaką okazję?

Sałatka z marynowanym bakłażanem świetnie wypadnie w towarzystwie grillowanych mięs lub ryb oraz grzanek z masłem czosnkowym. Brzmi przepysznie!

Czy wiesz, że?

Ojczyzną bakłażana są Indie. Po przywędrowaniu do Europy, a konkretnie do Hiszpanii, nie cieszył się on zbyt dobrą sławą – nazywano go „szalonym jabłkiem”. Jego niesamowite właściwości kulinarne odkryli dopiero Włosi, a dziś jest warzywem nieodzownie kojarzącym się z kuchnią śródziemnomorską.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z marynowanym bakłażanem (jeśli nie przepadasz za tym warzywem) możesz użyć także cukinii.