Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść, umyj i zalej wrzącą wodą. Ostudź i pokrój na kawałki. Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki, dodaj do fasolki.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Majonez połącz z winem, sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystkie składniki sałatki. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagowąSałatka pieczarkowa z fasolką szparagową

Sałatka z tego przepisu, pomimo swojej prostoty, wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem, który uzyskuje się poprzez połączenie pieczarek z fasolką szparagową. Taką potrawę możesz podać na wczesną kolację lub, szczelnie zamkniętą w pojemniku, zabrać na drugie śniadanie do pracy. Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, marynowanych pieczarek ze słoika oraz wytrawnego białego wina i majonezu do dressingu. Fasolkę należy umyć, obrać, a następnie gotować w wodzie do miękkości. Ugotowaną i ostudzoną pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki, a później wymieszaj z fasolką. Całość dobrze połączy sos przygotowany z wina zmieszanego z majonezem i odrobiną soku cytrynowego. Do przyprawienia użyj szczypty cukru oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Danie podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z przepisu na pieczarkową sałatkę z fasolką szparagową i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.