Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść, umyj i zalej wrzącą wodą. Ostudź i pokrój na kawałki. Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki, dodaj do fasolki.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Majonez połącz z winem, sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Połącz wszystkie składniki sałatki. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagowąSałatka pieczarkowa z fasolką szparagową

Sałatka z tego przepisu, pomimo swojej prostoty, wyróżnia się wyjątkowo delikatnym smakiem, który uzyskuje się poprzez połączenie pieczarek z fasolką szparagową. Taką potrawę możesz podać na wczesną kolację lub, szczelnie zamkniętą w pojemniku, zabrać na drugie śniadanie do pracy. Do przyrządzenia tego dania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, marynowanych pieczarek ze słoika oraz wytrawnego białego wina i majonezu do dressingu. Fasolkę należy umyć, obrać, a następnie gotować w wodzie do miękkości. Ugotowaną i ostudzoną pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki, a później wymieszaj z fasolką. Całość dobrze połączy sos przygotowany z wina zmieszanego z majonezem i odrobiną soku cytrynowego. Do przyprawienia użyj szczypty cukru oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Danie podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Skorzystaj z przepisu na pieczarkową sałatkę z fasolką szparagową i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.