Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
659 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 2

Krok 3

Połącz sos z sałatą i ogórkiem. Przełóż sałatkę na talerz lub do miseczki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w plastry. Następnie każdy plasterek przekrój po skosie na pół, aby powstały trójkąty. Połóż kawałki sera na sałatce.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 4

Krok 5

Bagietkę pokrój na cienkie kromki, skrop oliwą, dopraw i usmaż grzanki. Podawaj z nimi sałatkę. Możesz udekorować ją natką pietruszki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta

Sałatę lodową z ogórkiem i serem feta możesz zaserwować jako dodatek do drugiego dania lub solo, w formie szybkiego lunchu w pracy albo kolacji. Wyrazistego smaku daniu dodaje słony ser feta a delikatność i chrupkości – świeży ogórek. Jeśli sałatkę robisz na długo przed planowanym podaniem – usuń z ogórka nasiona, alby nie puścił zbyt dużo wody, a sosem polej całość na ostatnią chwilę. Sałatkę tą możesz podawać solo albo z dodatkiem bagietki lub grzanek. Warto wiedzieć, że sałata lodowa jest jedynym rodzajem sałaty, który można kroić nożem. Charakteryzuje się ona łagodnym smakiem i delikatnym zapachem. Świeża ma zielone, kruche i jędrne liście. Natomiast w nieświeżej liście są przebarwione i zwiędłe. Pamiętaj, że im lepsze dasz składniki, tym twoje danie będzie bardziej kuszące. Smacznego!