Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
659 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 2

Krok 3

Połącz sos z sałatą i ogórkiem. Przełóż sałatkę na talerz lub do miseczki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w plastry. Następnie każdy plasterek przekrój po skosie na pół, aby powstały trójkąty. Połóż kawałki sera na sałatce.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 4

Krok 5

Bagietkę pokrój na cienkie kromki, skrop oliwą, dopraw i usmaż grzanki. Podawaj z nimi sałatkę. Możesz udekorować ją natką pietruszki.

Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta

Sałatę lodową z ogórkiem i serem feta możesz zaserwować jako dodatek do drugiego dania lub solo, w formie szybkiego lunchu w pracy albo kolacji. Wyrazistego smaku daniu dodaje słony ser feta a delikatność i chrupkości – świeży ogórek. Jeśli sałatkę robisz na długo przed planowanym podaniem – usuń z ogórka nasiona, alby nie puścił zbyt dużo wody, a sosem polej całość na ostatnią chwilę. Sałatkę tą możesz podawać solo albo z dodatkiem bagietki lub grzanek. Warto wiedzieć, że sałata lodowa jest jedynym rodzajem sałaty, który można kroić nożem. Charakteryzuje się ona łagodnym smakiem i delikatnym zapachem. Świeża ma zielone, kruche i jędrne liście. Natomiast w nieświeżej liście są przebarwione i zwiędłe. Pamiętaj, że im lepsze dasz składniki, tym twoje danie będzie bardziej kuszące. Smacznego!