Jak zrobić kluski z serem białym, żeby były dobre?
Kluski z serem białym to znakomity pomysł na obiad lub szybką kolację. Zobaczcie, jak zrobić kluski z serem, żeby były udane. Sekret udanych klusek z serem tkwi w prostocie. Do ich przygotowania nie potrzebujecie wielu składników i dodatków. Przedstawiamy podstawowy przepis i wariacje na temat leniwych klusek.
Jak zrobić kluski z serem, żeby się udały?
Kluski z serem – nazywane też leniwymi kluskami lub leniwymi pierogami – powstają z twarogu, jajek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz masła. Jak zrobić kluski z serem białym, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach? Ważne są proporcje składników. Odpowiednie wyrobienie masy na kluski z serem białym i gotowanie tylko do wypłynięcia to podstawowe warunki sukcesu w przygotowaniu klusek. Jeśli ciasto będzie wyrobione zbyt słabo, w kluskach wyczujecie grudki, a jeśli będziecie je zbyt długo gotowali, po prostu się rozpadną.
Jak zrobić dobre kluski z serem – podstawowy przepis
Sprawdźcie, jak się robi kluski z serem według naszego przepisu. Na 400 g twarogu użyjcie 2 jajka, nieco ponad pół szklanki mąki pszennej, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki cukru wanilinowego i 4 łyżki masła. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto na kluski z serem trzeba energicznie wyrobić, a następnie uformować na stolnicy cienkie walce i pokroić je w skośne kawałki (jak kopytka). Tak przygotowane kluski z serem należy ugotować i ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Gotowe pierogi leniwe możecie podsmażyć na maśle z bułką. Sprawdźcie też przepisy na inne dania mączne.
Kluski z serem możecie podawać na wiele sposobów – solo, z zasmażką z masła i bułki, na słodko posypane twarogiem z cukrem i cynamonem lub w wersji wytrawnej, np. z gulaszem, bigosem lub karkówką w aromatycznym sosie.
Komentarze (0)