Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

596 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

0.6 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przeciśnij przez praskę. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z twarogiem.

Pierogi leniwe - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę, połącz z serem, następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Podziel na porcje.

Pierogi leniwe - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy posypanej mąką uformuj kolejno z każdej porcji wałek o średnicy około 3 centymetrów i odcinaj pod skosem 2-3 centymetrowe kluski.

Pierogi leniwe - Krok 3

Krok 4

Uformowane kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe - Krok 4

Krok 5

Na suchej rozgrzanej patelni upal lekko bułkę tartą, cały czas mieszając. W rondelku rozpuść masło i zalej nim upaloną bułkę. Ugotowane leniwe pierogi podawaj polane bułką. Udekoruj listkami mięty.

Pierogi leniwe - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Najwer

    Ewa Najwer , 28.01.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik , 29.11.2018

    jej extra pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diakon Frost

    Diakon Frost , 06.12.2015

    pyszene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Szymczak

    Basia Szymczak , 23.10.2015

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwePierogi leniwe

Nazwa potrawy mówi sama za siebie. Przepis na pierogi leniwe jest propozycją dla kucharzy, którzy cenią nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu przysmaki. Te delikatne, kształtne kluski można podawać na wiele różnych sposobów. Idąc jednak za zasadą głoszącą, że proste rozwiązania często bywają najlepsze, prezentujemy podstawową wersję pierogów leniwych z wyczuwalnym aromatem wanilii, podanych w towarzystwie rumianej bułki tartej. Tradycyjne, domowe słodkości takie jak te z przepisu na pierogi leniwe śmiało mogą konkurować z ofertą niejednej restauracji!

Dla kogo?

Głównymi składnikami leniwych pierogów są twaróg, mąka, jajka oraz cukier waniliowy. Jesteśmy w stanie założyć, że większość z tych składników masz w lodówce i kuchennych szafkach na co dzień. Zatem, gdy brakuje pomysłu na smaczne i proste danie, przypomnij sobie o tradycyjnym przepisie na pierogi leniwe.

Na jaką okazję?

Obiad nie zawsze musi składać się z klasycznego zestawu w postaci zupy plus drugiego, najczęściej mięsnego dania. Masz w zanadrzu pół godziny na przygotowanie posiłku? Pokombinuj z przepisem na leniwe pierogi. Sprawdzą się zwłaszcza w letnie dni, kiedy nie masz ochoty na uruchamianie wszystkich palników lub piekarnika i przyrządzania złożonych, pracochłonnych specjałów. Pozwól sobie na leniwe z owocami, które o tej porze roku królują na straganach.

Czy wiesz, że?

Mimo że w naszej recepturze polecamy ugotowanie tych apetycznych leniwych klusek, z równie smacznymi efektami możesz przyrządzić je na patelni lub we frytkownicy. Danie ze względu na swój wygląd często bywa porównywane do kopytek. Między potrawami istnieją jednak istotne różnice. W kopytkach stosuje się mąkę ziemniaczaną, a co więcej, nie znajdziesz w nich twarogu tak jak w przepisie na leniwe pierogi.

Dla urozmaicenia:

Kluski leniwe okażą się fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek. Podawaj je z bitą śmietaną. Pierogi leniwe z truskawkami lub owocowym musem też będą cieszyć się ogromnym wzięciem wśród domowników. Do ciasta dodaj szczyptę cynamonu – zapach gotowych leniwych pierogów z serem będzie niezrównany!