Pierogi leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

527 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

0.6 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przeciśnij przez praskę. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z twarogiem.

Pierogi leniwe - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę, połącz z serem, następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Podziel na porcje.

Pierogi leniwe - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy posypanej mąką uformuj kolejno z każdej porcji wałek o średnicy około 3 centymetrów i odcinaj pod skosem 2-3 centymetrowe kluski.

Pierogi leniwe - Krok 3

Krok 4

Uformowane kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe - Krok 4

Krok 5

Na suchej rozgrzanej patelni upal lekko bułkę tartą, cały czas mieszając. W rondelku rozpuść masło i zalej nim upaloną bułkę. Ugotowane leniwe pierogi podawaj polane bułką. Udekoruj listkami mięty.

Pierogi leniwe - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Najwer

    Ewa Najwer , 28.01.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik , 29.11.2018

    jej extra pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diakon Frost

    Diakon Frost , 06.12.2015

    pyszene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Szymczak

    Basia Szymczak , 23.10.2015

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej