Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

0.6 szklanki

4 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przeciśnij przez praskę. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z twarogiem.

Pierogi leniwe - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę, połącz z serem, następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Podziel na porcje.

Pierogi leniwe - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy posypanej mąką uformuj kolejno z każdej porcji wałek o średnicy około 3 centymetrów i odcinaj pod skosem 2-3 centymetrowe kluski.

Pierogi leniwe - Krok 3

Krok 4

Uformowane kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe - Krok 4

Krok 5

Na suchej rozgrzanej patelni upal lekko bułkę tartą, cały czas mieszając. W rondelku rozpuść masło i zalej nim upaloną bułkę. Ugotowane leniwe pierogi podawaj polane bułką. Udekoruj listkami mięty.

Pierogi leniwe - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Najwer

    Ewa Najwer , 28.01.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik , 29.11.2018

    jej extra pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diakon Frost

    Diakon Frost , 06.12.2015

    pyszene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Szymczak

    Basia Szymczak , 23.10.2015

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwePierogi leniwe

Nazwa potrawy mówi sama za siebie. Przepis na pierogi leniwe jest propozycją dla kucharzy, którzy cenią nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu przysmaki. Te delikatne, kształtne kluski można podawać na wiele różnych sposobów. Idąc jednak za zasadą głoszącą, że proste rozwiązania często bywają najlepsze, prezentujemy podstawową wersję pierogów leniwych z wyczuwalnym aromatem wanilii, podanych w towarzystwie rumianej bułki tartej. Tradycyjne, domowe słodkości takie jak te z przepisu na pierogi leniwe śmiało mogą konkurować z ofertą niejednej restauracji!

Dla kogo?

Głównymi składnikami leniwych pierogów są twaróg, mąka, jajka oraz cukier waniliowy. Jesteśmy w stanie założyć, że większość z tych składników masz w lodówce i kuchennych szafkach na co dzień. Zatem, gdy brakuje pomysłu na smaczne i proste danie, przypomnij sobie o tradycyjnym przepisie na pierogi leniwe.

Na jaką okazję?

Obiad nie zawsze musi składać się z klasycznego zestawu w postaci zupy plus drugiego, najczęściej mięsnego dania. Masz w zanadrzu pół godziny na przygotowanie posiłku? Pokombinuj z przepisem na leniwe pierogi. Sprawdzą się zwłaszcza w letnie dni, kiedy nie masz ochoty na uruchamianie wszystkich palników lub piekarnika i przyrządzania złożonych, pracochłonnych specjałów. Pozwól sobie na leniwe z owocami, które o tej porze roku królują na straganach.

Czy wiesz, że?

Mimo że w naszej recepturze polecamy ugotowanie tych apetycznych leniwych klusek, z równie smacznymi efektami możesz przyrządzić je na patelni lub we frytkownicy. Danie ze względu na swój wygląd często bywa porównywane do kopytek. Między potrawami istnieją jednak istotne różnice. W kopytkach stosuje się mąkę ziemniaczaną, a co więcej, nie znajdziesz w nich twarogu tak jak w przepisie na leniwe pierogi.

Dla urozmaicenia:

Kluski leniwe okażą się fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek. Podawaj je z bitą śmietaną. Pierogi leniwe z truskawkami lub owocowym musem też będą cieszyć się ogromnym wzięciem wśród domowników. Do ciasta dodaj szczyptę cynamonu – zapach gotowych leniwych pierogów z serem będzie niezrównany!