
Składniki
400 gramów
2 sztuki
0.6 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg przeciśnij przez praskę. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z twarogiem.

Krok 2
Białka ubij na pianę, połącz z serem, następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Podziel na porcje.

Krok 3
Na stolnicy posypanej mąką uformuj kolejno z każdej porcji wałek o średnicy około 3 centymetrów i odcinaj pod skosem 2-3 centymetrowe kluski.

Krok 4
Uformowane kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5
Na suchej rozgrzanej patelni upal lekko bułkę tartą, cały czas mieszając. W rondelku rozpuść masło i zalej nim upaloną bułkę. Ugotowane leniwe pierogi podawaj polane bułką. Udekoruj listkami mięty.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe
Nazwa potrawy mówi sama za siebie. Przepis na pierogi leniwe jest propozycją dla kucharzy, którzy cenią nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu przysmaki. Te delikatne, kształtne kluski można podawać na wiele różnych sposobów. Idąc jednak za zasadą głoszącą, że proste rozwiązania często bywają najlepsze, prezentujemy podstawową wersję pierogów leniwych z wyczuwalnym aromatem wanilii, podanych w towarzystwie rumianej bułki tartej. Tradycyjne, domowe słodkości takie jak te z przepisu na pierogi leniwe śmiało mogą konkurować z ofertą niejednej restauracji!
Dla kogo?
Głównymi składnikami leniwych pierogów są twaróg, mąka, jajka oraz cukier waniliowy. Jesteśmy w stanie założyć, że większość z tych składników masz w lodówce i kuchennych szafkach na co dzień. Zatem, gdy brakuje pomysłu na smaczne i proste danie, przypomnij sobie o tradycyjnym przepisie na pierogi leniwe.
Na jaką okazję?
Obiad nie zawsze musi składać się z klasycznego zestawu w postaci zupy plus drugiego, najczęściej mięsnego dania. Masz w zanadrzu pół godziny na przygotowanie posiłku? Pokombinuj z przepisem na leniwe pierogi. Sprawdzą się zwłaszcza w letnie dni, kiedy nie masz ochoty na uruchamianie wszystkich palników lub piekarnika i przyrządzania złożonych, pracochłonnych specjałów. Pozwól sobie na leniwe z owocami, które o tej porze roku królują na straganach.
Czy wiesz, że?
Mimo że w naszej recepturze polecamy ugotowanie tych apetycznych leniwych klusek, z równie smacznymi efektami możesz przyrządzić je na patelni lub we frytkownicy. Danie ze względu na swój wygląd często bywa porównywane do kopytek. Między potrawami istnieją jednak istotne różnice. W kopytkach stosuje się mąkę ziemniaczaną, a co więcej, nie znajdziesz w nich twarogu tak jak w przepisie na leniwe pierogi.
Dla urozmaicenia:
Kluski leniwe okażą się fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek. Podawaj je z bitą śmietaną. Pierogi leniwe z truskawkami lub owocowym musem też będą cieszyć się ogromnym wzięciem wśród domowników. Do ciasta dodaj szczyptę cynamonu – zapach gotowych leniwych pierogów z serem będzie niezrównany!