Pierogi leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

486 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

0

2 sztuki

0.6 szklanki

400 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg przeciśnij przez praskę. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie wymieszaj z twarogiem.

Pierogi leniwe - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę, połącz z serem, następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Podziel na porcje.

Pierogi leniwe - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy posypanej mąką uformuj kolejno z każdej porcji wałek o średnicy około 3 centymetrów i odcinaj pod skosem 2-3 centymetrowe kluski.

Pierogi leniwe - Krok 3

Krok 4

Uformowane kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe - Krok 4

Krok 5

Na suchej rozgrzanej patelni upal lekko bułkę tartą, cały czas mieszając. W rondelku rozpuść masło i zalej nim upaloną bułkę. Ugotowane leniwe pierogi podawaj polane bułką. Udekoruj listkami mięty.

Pierogi leniwe - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Ewa Najwer

    Ewa Najwer

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jamrozik

    Kamila Jamrozik

    jej extra pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diakon Frost

    Diakon Frost

    pyszene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Szymczak

    Basia Szymczak

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej