Kluski z bryndzą - przepis: kopytka, leniwe z serem | Przepisy.pl pixel

Kluski leniwe z serem bryndza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo , 21.07.2016

    Lubimy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Krzyzak

    Daniela Krzyzak , 09.07.2016

    kopytka <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe z serem bryndza Kluski leniwe z serem bryndza

Delikatne kluseczki leniwe okraszone smażoną na patelni cebulką to doskonała propozycja na apetyczny obiad. Wariant z bryndzą to klasyczne połączenie gotowanych kartofli z białą odmianą owczego sera. To nieskomplikowane danie potrafi przełamać kuchenną rutynę. Kluski leniwe to mączna potrawa, która może być dodatkiem do pieczonych mięs, szczególnie z sosami, ale równie często jest podawana solo – z różnymi rodzajami okrasy. Na jaki wariant byś się nie zdecydowała, sukces w kuchni masz gwarantowany. Kluski leniwe z serem bryndza przygotujesz na bazie składników, które masz w domu – ziemniaki, mąka, jajka lub z Fixu kopytka czy leniwe Knorr. Po dodaniu do nich bryndzy, otrzymasz ciasto, z którego zrobisz kluski. Najlepiej podawaj je polane usmażoną na tłuszczu cebulką, koniecznie z zielonym dodatkiem w postaci natki pietruszki. Odrobina czosnku zaostrzy smak leniwych i wydobędzie z nich to, co najlepsze.