Składniki
300 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),
Krok 2
Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.
Krok 3
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe z serem bryndza
Delikatne kluseczki leniwe okraszone smażoną na patelni cebulką to doskonała propozycja na apetyczny obiad. Wariant z bryndzą to klasyczne połączenie gotowanych kartofli z białą odmianą owczego sera. To nieskomplikowane danie potrafi przełamać kuchenną rutynę. Kluski leniwe to mączna potrawa, która może być dodatkiem do pieczonych mięs, szczególnie z sosami, ale równie często jest podawana solo – z różnymi rodzajami okrasy. Na jaki wariant byś się nie zdecydowała, sukces w kuchni masz gwarantowany. Kluski leniwe z serem bryndza przygotujesz na bazie składników, które masz w domu – ziemniaki, mąka, jajka lub z Fixu kopytka czy leniwe Knorr. Po dodaniu do nich bryndzy, otrzymasz ciasto, z którego zrobisz kluski. Najlepiej podawaj je polane usmażoną na tłuszczu cebulką, koniecznie z zielonym dodatkiem w postaci natki pietruszki. Odrobina czosnku zaostrzy smak leniwych i wydobędzie z nich to, co najlepsze.