Kluski leniwe z serem bryndza przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kluski leniwe z serem bryndza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

173 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką),

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.

Kluski leniwe z serem bryndza  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo , 21.07.2016

    Lubimy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Krzyzak

    Daniela Krzyzak , 09.07.2016

    kopytka <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe z serem bryndza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi leniwe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe z serem bryndza Kluski leniwe z serem bryndza

Delikatne kluseczki leniwe okraszone smażoną na patelni cebulką to doskonała propozycja na apetyczny obiad. Wariant z bryndzą to klasyczne połączenie gotowanych kartofli z białą odmianą owczego sera. To nieskomplikowane danie potrafi przełamać kuchenną rutynę. Kluski leniwe to mączna potrawa, która może być dodatkiem do pieczonych mięs, szczególnie z sosami, ale równie często jest podawana solo – z różnymi rodzajami okrasy. Na jaki wariant byś się nie zdecydowała, sukces w kuchni masz gwarantowany. Kluski leniwe z serem bryndza przygotujesz na bazie składników, które masz w domu – ziemniaki, mąka, jajka lub z Fixu kopytka czy leniwe Knorr. Po dodaniu do nich bryndzy, otrzymasz ciasto, z którego zrobisz kluski. Najlepiej podawaj je polane usmażoną na tłuszczu cebulką, koniecznie z zielonym dodatkiem w postaci natki pietruszki. Odrobina czosnku zaostrzy smak leniwych i wydobędzie z nich to, co najlepsze.