Leniwe na słono - pierogi z twarogiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

5 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser również przeciśnij.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 1

Krok 2

W misce połącz ziemniaki, ser, jajko oraz mąkę i wyrób ciasto. Dopraw solą i pieprzem, podziel na porcje.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 2

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy, kolejno, każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy 2-3 centymetrów i odcinaj pod skosem 3 centymetrowe kluski. Następnie wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paski, a szpinak porwij na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory i szpinak. Smaż chwilę.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, dodaj 150 mililitrów wody, doprowadź do wrzenia, a następnie połącz z pomidorami oraz szpinakiem i dopraw pieprzem cayenne. Gotuj chwilę. Ugotowane pierogi podawaj ciepłe z sosem.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Bogusława Ciepłuch

    Bogusława Ciepłuch , 12.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Tusinski

    Łukasz Tusinski , 02.07.2016

    z grzybowym smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Rypinska

    Danuta Rypinska , 03.09.2015

    moje jednak z sosem grzybowym to jes pycha-mniam,mniam!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Czerewko

    Marcin Czerewko , 03.09.2015

    Nowa jakość leniwych.... PYCHA!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna grzesiak

    katarzyna grzesiak , 03.09.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe na ostroPierogi leniwe na ostro

Pierogi leniwe zazwyczaj jadamy polane tłuszczem z cukrem lub śmietaną, ale dziś zachęcamy cię do spróbowania ich słonej i pikantnej wersji. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno solo, jak pod postacią dodatku do mięsa. W tym przepisie zanurzyliśmy je w aksamitnym, kremowym sosie, który zwykle dodajesz do makaronu spaghetti – cztery sery z brokułami – który wzbogaciły cienko pokrojone suszone pomidory oraz świeże liście szpinaku. Ugotowane pierogi leniwe ułóż na porcji tego sosu a na wierzchu ozdób ziołami. To doskonała alternatywa dla makaronu. Plusem dania jest także to, że doskonale da się odgrzać na drugi dzień, zarówno na patelni jak i w mikrofalówce – zabierzesz go więc bez problemów do pracy na lunch. W przeciwieństwie do makaronu, pierogi leniwe nie rozmokną leżąc dłużej w sosie – pozostaną jędrne i pyszne, takie jak zaraz po przyrządzeniu.