Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
5 sztuk
100 mililitrów
1 szczypta
20 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser również przeciśnij.
Krok 2
W misce połącz ziemniaki, ser, jajko oraz mąkę i wyrób ciasto. Dopraw solą i pieprzem, podziel na porcje.
Krok 3
Na posypanej mąką stolnicy, kolejno, każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy 2-3 centymetrów i odcinaj pod skosem 3 centymetrowe kluski. Następnie wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 4
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paski, a szpinak porwij na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory i szpinak. Smaż chwilę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, dodaj 150 mililitrów wody, doprowadź do wrzenia, a następnie połącz z pomidorami oraz szpinakiem i dopraw pieprzem cayenne. Gotuj chwilę. Ugotowane pierogi podawaj ciepłe z sosem.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe na ostro
Pierogi leniwe zazwyczaj jadamy polane tłuszczem z cukrem lub śmietaną, ale dziś zachęcamy cię do spróbowania ich słonej i pikantnej wersji. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno solo, jak pod postacią dodatku do mięsa. W tym przepisie zanurzyliśmy je w aksamitnym, kremowym sosie, który zwykle dodajesz do makaronu spaghetti – cztery sery z brokułami – który wzbogaciły cienko pokrojone suszone pomidory oraz świeże liście szpinaku. Ugotowane pierogi leniwe ułóż na porcji tego sosu a na wierzchu ozdób ziołami. To doskonała alternatywa dla makaronu. Plusem dania jest także to, że doskonale da się odgrzać na drugi dzień, zarówno na patelni jak i w mikrofalówce – zabierzesz go więc bez problemów do pracy na lunch. W przeciwieństwie do makaronu, pierogi leniwe nie rozmokną leżąc dłużej w sosie – pozostaną jędrne i pyszne, takie jak zaraz po przyrządzeniu.