Leniwe na słono - pierogi z twarogiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

5 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser również przeciśnij.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 1

Krok 2

W misce połącz ziemniaki, ser, jajko oraz mąkę i wyrób ciasto. Dopraw solą i pieprzem, podziel na porcje.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 2

Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy, kolejno, każdą z porcji uformuj w podłużny wałek o średnicy 2-3 centymetrów i odcinaj pod skosem 3 centymetrowe kluski. Następnie wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paski, a szpinak porwij na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory i szpinak. Smaż chwilę.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, dodaj 150 mililitrów wody, doprowadź do wrzenia, a następnie połącz z pomidorami oraz szpinakiem i dopraw pieprzem cayenne. Gotuj chwilę. Ugotowane pierogi podawaj ciepłe z sosem.

Pierogi leniwe na ostro - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

5

Opinie o przepisie

  • Bogusława Ciepłuch

    Bogusława Ciepłuch , 12.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Tusinski

    Łukasz Tusinski , 02.07.2016

    z grzybowym smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Rypinska

    Danuta Rypinska , 03.09.2015

    moje jednak z sosem grzybowym to jes pycha-mniam,mniam!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Czerewko

    Marcin Czerewko , 03.09.2015

    Nowa jakość leniwych.... PYCHA!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna grzesiak

    katarzyna grzesiak , 03.09.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe na ostroPierogi leniwe na ostro

Pierogi leniwe zazwyczaj jadamy polane tłuszczem z cukrem lub śmietaną, ale dziś zachęcamy cię do spróbowania ich słonej i pikantnej wersji. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno solo, jak pod postacią dodatku do mięsa. W tym przepisie zanurzyliśmy je w aksamitnym, kremowym sosie, który zwykle dodajesz do makaronu spaghetti – cztery sery z brokułami – który wzbogaciły cienko pokrojone suszone pomidory oraz świeże liście szpinaku. Ugotowane pierogi leniwe ułóż na porcji tego sosu a na wierzchu ozdób ziołami. To doskonała alternatywa dla makaronu. Plusem dania jest także to, że doskonale da się odgrzać na drugi dzień, zarówno na patelni jak i w mikrofalówce – zabierzesz go więc bez problemów do pracy na lunch. W przeciwieństwie do makaronu, pierogi leniwe nie rozmokną leżąc dłużej w sosie – pozostaną jędrne i pyszne, takie jak zaraz po przyrządzeniu.