Kozie kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kozie kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, natkę pietruszki i ostrą paprykę posiekaj drobno.

Kozie kopytka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj, czosnek wraz z ziołami, rozgnieciony kozi ser, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Kozie kopytka - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na wałki i następnie pokrój w klasyczne kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zagotuj i połącz z kopytkami. Podawaj posypane parmezanem i skropione najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Kozie kopytka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej