Kozie kopytka - przepis z serem i ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Kozie kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, natkę pietruszki i ostrą paprykę posiekaj drobno.

Kozie kopytka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj, czosnek wraz z ziołami, rozgnieciony kozi ser, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Kozie kopytka - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na wałki i następnie pokrój w klasyczne kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zagotuj i połącz z kopytkami. Podawaj posypane parmezanem i skropione najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Kozie kopytka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kozie kopytkaKozie kopytka

Czosnek, natkę pietruszki i ostrą paprykę posiekaj drobno.