Kozie kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kozie kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, natkę pietruszki i ostrą paprykę posiekaj drobno.

Kozie kopytka - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj, czosnek wraz z ziołami, rozgnieciony kozi ser, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Kozie kopytka - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) na wałki i następnie pokrój w klasyczne kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zagotuj i połącz z kopytkami. Podawaj posypane parmezanem i skropione najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Kozie kopytka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kozie kopytka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kozie kopytkaKozie kopytka

Czosnek, natkę pietruszki i ostrą paprykę posiekaj drobno.