Kopytka z kurkami - smażone w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażone kopytka z kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

1822 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

998 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szczypta

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 2

Krok 3

Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż wraz z oczyszczonymi kurkami aż będą rumiane.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej śmietankę, dodaj masło i ostrą paprykę. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej śmietankę, dodaj masło, produkt Naturalnie smaczne Knorr, paprykę Knorr i dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.. Kopytka podawaj polane przygotowanym sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Izabela Wolińska

    Izabela Wolińska , 09.09.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golus

    Anna Golus , 11.10.2015

    Gdzie jest przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Stefaniszyn

    Grażyna Stefaniszyn , 09.10.2015

    smakowalo☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kuzma

    Barbara Kuzma , 22.07.2014

    a moja rodzina uwielbia mielone z sosem kurkowym! pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 22.07.2014

    MNIAM ;-)*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gaja Naturals

    Gaja Naturals , 20.07.2014

    Kurki są, inne składniki również. Działamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Lach

    Teresa Lach , 20.07.2014

    To moje ulubione grzyby :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Choroś

    Marcin Choroś , 19.07.2014

    pychaaaa :) Ja się dziś wysiliłem na tagliatelle z kurkami :D hehehe i jak by kogoś zniechęcało czyszczenie polecam Karcher :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Anna Guzewska

    Grazyna Anna Guzewska , 19.07.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Stańczyk

    Iwona Stańczyk , 19.07.2014

    wole mięsko ale to wyglada smakowicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 19.07.2014

    Nie kupię kurki, dzieki za przepis, kied mam czasu to gotuje ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kowalska

    Mariola Kowalska , 19.07.2014

    kurki już mam, więc może jutro.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone kopytka z kurkami Smażone kopytka z kurkami

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).