Kopytka z kurkami - smażone w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażone kopytka z kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
1824 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

373 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1009 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szczypta

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 2

Krok 3

Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż wraz z oczyszczonymi kurkami aż będą rumiane.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 4

Krok 5

Teraz wlej śmietankę, dodaj masło i ostrą paprykę. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 5

Krok 6

Teraz wlej śmietankę, dodaj masło, produkt Naturalnie smaczne Knorr, paprykę Knorr i dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.. Kopytka podawaj polane przygotowanym sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Smażone kopytka z kurkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

12

Opinie o przepisie

  • Izabela Wolińska

    Izabela Wolińska , 09.09.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golus

    Anna Golus , 11.10.2015

    Gdzie jest przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Stefaniszyn

    Grażyna Stefaniszyn , 09.10.2015

    smakowalo☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kuzma

    Barbara Kuzma , 22.07.2014

    a moja rodzina uwielbia mielone z sosem kurkowym! pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 22.07.2014

    MNIAM ;-)*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gaja Naturals

    Gaja Naturals , 20.07.2014

    Kurki są, inne składniki również. Działamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Lach

    Teresa Lach , 20.07.2014

    To moje ulubione grzyby :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Choroś

    Marcin Choroś , 19.07.2014

    pychaaaa :) Ja się dziś wysiliłem na tagliatelle z kurkami :D hehehe i jak by kogoś zniechęcało czyszczenie polecam Karcher :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Anna Guzewska

    Grazyna Anna Guzewska , 19.07.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Stańczyk

    Iwona Stańczyk , 19.07.2014

    wole mięsko ale to wyglada smakowicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 19.07.2014

    Nie kupię kurki, dzieki za przepis, kied mam czasu to gotuje ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kowalska

    Mariola Kowalska , 19.07.2014

    kurki już mam, więc może jutro.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kopytka z kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone kopytka z kurkami Smażone kopytka z kurkami

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).