Gnocchi z sosem pomidorowym - przepis: wege | Przepisy.pl pixel

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
553 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

1 opakowanie

550 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

40 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z 550 ml wody. Dokładnie wymieszaj ciasto, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie uformuj z każdego kwadratu kulkę. Spłaszcz ją za pomocą widelca tak, aby na kluskach powstał wzorek.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Gotowe gnocchi gotuj około 2-3 minut w lekko osolonym wrzątku.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory i gotuj sos około 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane startym serem.

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEOGnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO

Fix Knorr połącz z 550 ml wody. Dokładnie wymieszaj ciasto, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut.