
Składniki
2 szklanki
0.75 szklanki
2 łyżki
0.33 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej, po czym podsusz na patelni.
Krok 2
Przełóż do miski, posól i zalej wrzącą wodą.
Krok 3
Następnie wyrób ciasto.
Krok 4
Metalową łyżką kładź kluski na wrzącą, osoloną wodę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 5
Odcedź, osącz i wymieszaj z pokruszonym serem. Polej masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej