Cepeliny z wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

297 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 mililitrów

1 łyżka

0.5 pęczka

1

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz - szynkę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i natkę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 3

Krok 4

Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw przyprawą Knorr, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny z wędzoną szynkąCepeliny z wędzoną szynką

Cepeliny, zwane też kartaczami, to regionalne danie kuchni kresowej, popularne dziś na Podlasiu. Ich bazą jest ciasto z gotowanych ziemniaków, w które zawija się sporą porcję nadzienia, najczęściej z mięsa mielonego. Spróbuj naszej wersji z szynką wędzoną oraz cebulą – równie smacznej, co klasyczna. Zacznij jednak od wyrobienia ciasta. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, by odparowała z nich woda i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Pokrój w kostkę szynkę i cebulę, po czym podsmaż je razem z czosnkiem i natką pietruszki, by smaki się przeniknęły, a cebula zeszkliła. Formuj z ciasta podłużne kluski, zawijaj w nie ciasno farsz i gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Cepeliny z wędzoną szynką wspaniale smakują podane z zarumienioną cebulą. Serwuj je z kapustą kiszoną albo surówką z kapusty czerwonej, dobrze będą też pasować buraki na ciepło. Przygotuj to danie według naszego przepisu i przekonaj się, jakie jest smaczne!