Cepeliny z wędzoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cepeliny z wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

305 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1

1

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz - szynkę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i natkę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 3

Krok 4

Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw przyprawą Knorr, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny z wędzoną szynkąCepeliny z wędzoną szynką

Cepeliny, zwane też kartaczami, to regionalne danie kuchni kresowej, popularne dziś na Podlasiu. Ich bazą jest ciasto z gotowanych ziemniaków, w które zawija się sporą porcję nadzienia, najczęściej z mięsa mielonego. Spróbuj naszej wersji z szynką wędzoną oraz cebulą – równie smacznej, co klasyczna. Zacznij jednak od wyrobienia ciasta. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, by odparowała z nich woda i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Pokrój w kostkę szynkę i cebulę, po czym podsmaż je razem z czosnkiem i natką pietruszki, by smaki się przeniknęły, a cebula zeszkliła. Formuj z ciasta podłużne kluski, zawijaj w nie ciasno farsz i gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Cepeliny z wędzoną szynką wspaniale smakują podane z zarumienioną cebulą. Serwuj je z kapustą kiszoną albo surówką z kapusty czerwonej, dobrze będą też pasować buraki na ciepło. Przygotuj to danie według naszego przepisu i przekonaj się, jakie jest smaczne!