Cepeliny z wędzoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cepeliny z wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

337 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

1

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 1

Krok 2

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz - szynkę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i natkę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 3

Krok 4

Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw przyprawą Knorr, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Cepeliny z wędzoną szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Klaudyna Wilk

    Klaudyna Wilk , 13.02.2024

    u mnie na koniec podsmażyłam boczuś i posypałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cepeliny z wędzoną szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny z wędzoną szynkąCepeliny z wędzoną szynką

Cepeliny, zwane też kartaczami, to regionalne danie kuchni kresowej, popularne dziś na Podlasiu. Ich bazą jest ciasto z gotowanych ziemniaków, w które zawija się sporą porcję nadzienia, najczęściej z mięsa mielonego. Spróbuj naszej wersji z szynką wędzoną oraz cebulą – równie smacznej, co klasyczna. Zacznij jednak od wyrobienia ciasta. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, by odparowała z nich woda i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Pokrój w kostkę szynkę i cebulę, po czym podsmaż je razem z czosnkiem i natką pietruszki, by smaki się przeniknęły, a cebula zeszkliła. Formuj z ciasta podłużne kluski, zawijaj w nie ciasno farsz i gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Cepeliny z wędzoną szynką wspaniale smakują podane z zarumienioną cebulą. Serwuj je z kapustą kiszoną albo surówką z kapusty czerwonej, dobrze będą też pasować buraki na ciepło. Przygotuj to danie według naszego przepisu i przekonaj się, jakie jest smaczne!