
Składniki
1
1
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy ostygną obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób jednolite ciasto.

Krok 3
Przygotuj farsz - szynkę i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i natkę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Z ciasta formuj podłużne knedle, po środku każdego z nich zrób wgłębienie, a następnie umieść w nim farsz i ponownie zlep. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.

Krok 5
Całość dopraw przyprawą Knorr, dodaj bułkę tartą i wymieszaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cepeliny z wędzoną szynką
Cepeliny, zwane też kartaczami, to regionalne danie kuchni kresowej, popularne dziś na Podlasiu. Ich bazą jest ciasto z gotowanych ziemniaków, w które zawija się sporą porcję nadzienia, najczęściej z mięsa mielonego. Spróbuj naszej wersji z szynką wędzoną oraz cebulą – równie smacznej, co klasyczna. Zacznij jednak od wyrobienia ciasta. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, by odparowała z nich woda i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko, a następnie wyrób na jednolite ciasto. Pokrój w kostkę szynkę i cebulę, po czym podsmaż je razem z czosnkiem i natką pietruszki, by smaki się przeniknęły, a cebula zeszkliła. Formuj z ciasta podłużne kluski, zawijaj w nie ciasno farsz i gotuj, wrzucając je do wrzącej wody. Cepeliny z wędzoną szynką wspaniale smakują podane z zarumienioną cebulą. Serwuj je z kapustą kiszoną albo surówką z kapusty czerwonej, dobrze będą też pasować buraki na ciepło. Przygotuj to danie według naszego przepisu i przekonaj się, jakie jest smaczne!