Baba ziemniaczana - przepis na bugaj (tartun) | Przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1597 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

75 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Baba ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj jajka, mąkę, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę.

Baba ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Baba ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj całą zawartość patelni do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach. Podawaj samodzielnie z chrzanem, bądź ćwikłą lub jako dodatek do dań mięsnych.

Baba ziemniaczana  - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Baba ziemniaczana jest bardzo syta, a ja lubię gdy jest jeszcze serem pokryta, wtem wstawiam ją do piekarnika, po czym ostyga i szybko znika!!!! Polecam i życzę SMACZNEGO !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Cebulę i ziemniaki zetrę na tarce z drobnymi oczkami, inspirują mnie przepisy z babami. Do masy dodam jajka, mąkę, przyprawy, nie znam od baby smaczniejszej potrawy. Na patelni pokrojone w kostkę: słoninę, boczek, cebulę podsmażę, ja o babie marzę. Zawartość patelni dodam do masy ziemniaczanej - już wkrótce doczekam się baby mojej ukochanej! Dodam też pszennego chleba na zakwasie w kostkę pokrojonego i doczekam się dania bardzo smacznego!  Wymieszam wszystko dokładnie - baba będzie smakowała idealnie! Miksturę przykryję folią i zostawię do przegryzienia - ta baba moje doznania smakowe na lepsze zmienia! Formę do pieczenia wysmaruję masłem i posypię kaszą manną, już wkrótce będę zajadała się babą idealną! Ciasto nałożę i teraz 70 minut piekła się będzie - babę w tym wydaniu mogłabym jeść zawsze i wszędzie! Na ostatnie 10 minut pieczenia babę kwaśną śmietaną posmaruję, w takiej wersji bardzo mi smakuje! Z chrzanem będę babę podawała, już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakowała! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. BABA ziemniaczana będzie super smakować z warzywnym „załącznikiem” Zanurzę w masie albo ugotowany i obrany ze skórki bób, albo podgotowane szparagi pokrojone na drobno – będzie to moim sekretnym „mykiem”. Danie nabierze wyrazistości, a ja po zjedzeniu zyskam super powera! Jak widzicie - nuda w kuchni mi nie doskwiera!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 01.06.2021

    Babka ziemniaczana fantastyczna ją zrobiłam ją na większej blaszce i wyszła niska i pięknie opieczona z oby stron ,chrupiąca skórka jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda , 10.03.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Mąkosa

    Artur Mąkosa , 06.10.2015

    A kiedy dodać cebulę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita Gumkowska

    Anita Gumkowska , 19.04.2015

    Ja spód blachy wykładam skórami wieprzowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana Baba ziemniaczana

Kto powiedział, że babka musi być słodkim ciastem? Na pewno nie my! Przychodzimy z wytrawną wersją tego przysmaku. Przed tobą tradycyjna babka ziemniaczana, którą spotkasz również pod nazwą babka kartoflana. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Nazwy te działają na wyobraźnię i intrygują? Skorzystaj z naszego przepisu na bugaja, by poznać tę potrawę od podstaw. Popatrz na listę składników, na której znajdziesz między innymi: ziemniaki, boczek wędzony, cebulę, jajka oraz nasz tajny składnik, czyli przyprawę do mięs Knorr. Później przeczytaj nasze wskazówki i zacznij kulinarne działania w swoim domu. Nim się obejrzysz, baba ziemniaczana znajdzie się na twoim talerzu. Powodzenia i smacznego!

Dla kogo?

Baba ziemniaczana to doskonałe danie, by przybliżyć się do swojskich, lokalnych receptur. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Kto wie, może niedługo też zgłosisz się do udziału ze swoim bugajem? Ta receptura jest warta niejednego trofeum! Zaopatrz się w niezbędne składniki i działaj, ponieważ przygotowane przez nas porady przybliżą cię do wielkiego sukcesu na całą Polskę! A może pochwały od bliskich są dla ciebie najcenniejszą nagrodą? Przyrządź naszą recepturę w domu. Baba ziemniaczana przepis to idealna opcja dla każdego fana klasycznych potraw, które od lat goszczą na stołach Polaków. Połączenie wypieku z pysznym boczkiem nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Nasza propozycja z pewnością zasmakuje wszystkim fanom aromatycznych potraw, a także miłośnikom mięs. Krótko mówiąc – każdy będzie zadowolony z takiej apetycznej propozycji. Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Serwuj babkę ziemniaczaną jako przekąskę na większej uroczystości. Pokrój danie na kawałki i poczęstuj każdego gościa tym tradycyjnym przysmakiem. Gwarantujemy, że zbierzesz wiele pochwał i pytań o recepturę. Imieniny, urodziny, rocznica – każda z tych okazji będzie odpowiednia na zaserwowanie pysznej babki ziemniaczanej. Najpierw jednak postaraj się przestrzegać naszych wskazówek, aby danie wyszło bez zarzutu. Prawidłowo upieczona babka ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Potrawa ta przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Przygotuj więc babę kartoflaną, gdy wiesz, że następnego dnia trudno będzie znaleźć czas na zrobienie obiadu. Nie ma nic lepszego od gotowego dania czekającego w lodówce. Zgadzasz się? Kawałki babki zabierzesz również ze sobą do pracy, zapakuj ją do pudełka i ciesz się smakiem tej tradycyjnej potrawy poza domem. Pycha!  

Czy wiesz, że?

Baba kartoflana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej serwuje się ją w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Mamy nadzieję, że nasz przepis pozwoli zmienić te statystyki i już wkrótce usłyszymy o popularności babki ziemniaczanej w całej Polsce. Pomożesz? Z pewnością przyda ci się do tego wiedza na temat różnych nazw babki ziemniaczanej. W wielu regionach przysmak ten określany jest na różne sposoby. Na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Możesz również spotkać się z określeniem pyrczok czy bugaj. Nazwa to jednak drugorzędna sprawa, ponieważ najważniejszy jest smak babki ziemniaczanej! Dziś serwujemy ją z dodatkiem boczku czy słoniny, jednak kiedyś popularna wersja tego przysmaku przygotowywana była na bazie: ziemniaków, śmietany, jajek oraz przypraw. Co wybierasz – babkę ziemniaczaną z mięsem czy bez? Koniecznie daj nam o tym znać. 

Dla urozmaicenia:  

Chociaż bugaj przepis smakuje doskonale, to możesz wprowadzić kilka ulepszeń do naszej listy składników. Co sprawdzi się najlepiej? Bugaj podaje się polany gęstą śmietaną, która przełamie smak babki ziemniaczanej. Możesz również sięgnąć po zsiadłe mleko lub maślankę. A jeśli wolisz klasyczne rozwiązania, to roztopiony tłuszcz w zupełności wystarczy. Dzięki tym produktom przepis na babę ziemniaczaną będzie kompletny, a kulinarne rezultaty niezwykle apetyczne! Częstymi dodatkami do tego klasycznego przysmaku są również warzywa. Chyba nie musimy przekonywać cię, że ogórek kiszony i babka ziemniaczana stworzą duet idealny. Jeśli nam nie wierzysz, to spróbuj i szybko zmień zdanie. Powodzenia! Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie pozostaw nam komentarz, w którym napiszesz, jak smakowała ci babka ziemniaczana. Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna, więc liczymy na to, że podzielisz się nią z nami. Teraz nie pozostało nam nic innego, jak życzyć ci powodzenia i smacznego. Niech kulinarna uczta z babką ziemniaczaną w roli głównej zachwyci wszystkich smakoszy, nawet tych najbardziej wymagających.