Baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

1513 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

75 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Baba ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj jajka, mąkę, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę.

Baba ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Baba ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj całą zawartość patelni do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach. Podawaj samodzielnie z chrzanem, bądź ćwikłą lub jako dodatek do dań mięsnych.

Baba ziemniaczana  - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda , 10.03.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Mąkosa

    Artur Mąkosa , 06.10.2015

    A kiedy dodać cebulę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita Gumkowska

    Anita Gumkowska , 19.04.2015

    Ja spód blachy wykładam skórami wieprzowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana Baba ziemniaczana

Babka ziemniaczana nazywana jest również babką kartoflaną. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Jest to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej serwuje się ją w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Na Mazurach i na Śląsku danie to nazywane jest kartoflakiem. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Prawidłowo upieczona babka ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Potrawa ta przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Podaje się ją polaną śmietaną lub z zsiadłym mlekiem lub maślanką.