Baba ziemniaczana - przepis na bugaj (tartun) | Przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

1587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1525 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

75 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Baba ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj jajka, mąkę, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę.

Baba ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Baba ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj całą zawartość patelni do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach. Podawaj samodzielnie z chrzanem, bądź ćwikłą lub jako dodatek do dań mięsnych.

Baba ziemniaczana  - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Baba ziemniaczana jest bardzo syta, a ja lubię gdy jest jeszcze serem pokryta, wtem wstawiam ją do piekarnika, po czym ostyga i szybko znika!!!! Polecam i życzę SMACZNEGO !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Cebulę i ziemniaki zetrę na tarce z drobnymi oczkami, inspirują mnie przepisy z babami. Do masy dodam jajka, mąkę, przyprawy, nie znam od baby smaczniejszej potrawy. Na patelni pokrojone w kostkę: słoninę, boczek, cebulę podsmażę, ja o babie marzę. Zawartość patelni dodam do masy ziemniaczanej - już wkrótce doczekam się baby mojej ukochanej! Dodam też pszennego chleba na zakwasie w kostkę pokrojonego i doczekam się dania bardzo smacznego!  Wymieszam wszystko dokładnie - baba będzie smakowała idealnie! Miksturę przykryję folią i zostawię do przegryzienia - ta baba moje doznania smakowe na lepsze zmienia! Formę do pieczenia wysmaruję masłem i posypię kaszą manną, już wkrótce będę zajadała się babą idealną! Ciasto nałożę i teraz 70 minut piekła się będzie - babę w tym wydaniu mogłabym jeść zawsze i wszędzie! Na ostatnie 10 minut pieczenia babę kwaśną śmietaną posmaruję, w takiej wersji bardzo mi smakuje! Z chrzanem będę babę podawała, już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakowała! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. BABA ziemniaczana będzie super smakować z warzywnym „załącznikiem” Zanurzę w masie albo ugotowany i obrany ze skórki bób, albo podgotowane szparagi pokrojone na drobno – będzie to moim sekretnym „mykiem”. Danie nabierze wyrazistości, a ja po zjedzeniu zyskam super powera! Jak widzicie - nuda w kuchni mi nie doskwiera!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 01.06.2021

    Babka ziemniaczana fantastyczna ją zrobiłam ją na większej blaszce i wyszła niska i pięknie opieczona z oby stron ,chrupiąca skórka jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda , 10.03.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Mąkosa

    Artur Mąkosa , 06.10.2015

    A kiedy dodać cebulę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita Gumkowska

    Anita Gumkowska , 19.04.2015

    Ja spód blachy wykładam skórami wieprzowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Warzywne penne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana Baba ziemniaczana

Babka ziemniaczana nazywana jest również babką kartoflaną. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Nazwy te działają na wyobraźnię i intrygują? Skorzystaj z naszego przepisu na bugaja, by poznać tę potrawę od podstaw.

Dla kogo?

Baba ziemniaczana to doskonałe danie, by przybliżyć się do swojskich, lokalnych receptur. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Kto wie, może niedługo też zgłosisz się do udziału ze swoim bugajem? Przepis, który proponujemy, jest wart niejednego trofeum!

Na jaką okazję?

Prawidłowo upieczona babka ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Potrawa ta przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Przygotuj więc babę kartoflaną, gdy wiesz, że następnego dnia trudno będzie znaleźć czas na zrobienie obiadu.

Czy wiesz, że?

Baba kartoflana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej serwuje się ją w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem.

Dla urozmaicenia:

Bugaj podaje się polany śmietaną lub z zsiadłym mlekiem, lub maślanką. Dzięki tym produktom przepis na babę ziemniaczaną będzie kompletny!