Baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

1526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2067 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

75 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Baba ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj jajka, mąkę, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę.

Baba ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Baba ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj całą zawartość patelni do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach. Podawaj samodzielnie z chrzanem, bądź ćwikłą lub jako dodatek do dań mięsnych.

Baba ziemniaczana  - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Baba ziemniaczana jest bardzo syta, a ja lubię gdy jest jeszcze serem pokryta, wtem wstawiam ją do piekarnika, po czym ostyga i szybko znika!!!! Polecam i życzę SMACZNEGO !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Cebulę i ziemniaki zetrę na tarce z drobnymi oczkami, inspirują mnie przepisy z babami. Do masy dodam jajka, mąkę, przyprawy, nie znam od baby smaczniejszej potrawy. Na patelni pokrojone w kostkę: słoninę, boczek, cebulę podsmażę, ja o babie marzę. Zawartość patelni dodam do masy ziemniaczanej - już wkrótce doczekam się baby mojej ukochanej! Dodam też pszennego chleba na zakwasie w kostkę pokrojonego i doczekam się dania bardzo smacznego!  Wymieszam wszystko dokładnie - baba będzie smakowała idealnie! Miksturę przykryję folią i zostawię do przegryzienia - ta baba moje doznania smakowe na lepsze zmienia! Formę do pieczenia wysmaruję masłem i posypię kaszą manną, już wkrótce będę zajadała się babą idealną! Ciasto nałożę i teraz 70 minut piekła się będzie - babę w tym wydaniu mogłabym jeść zawsze i wszędzie! Na ostatnie 10 minut pieczenia babę kwaśną śmietaną posmaruję, w takiej wersji bardzo mi smakuje! Z chrzanem będę babę podawała, już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakowała! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. BABA ziemniaczana będzie super smakować z warzywnym „załącznikiem” Zanurzę w masie albo ugotowany i obrany ze skórki bób, albo podgotowane szparagi pokrojone na drobno – będzie to moim sekretnym „mykiem”. Danie nabierze wyrazistości, a ja po zjedzeniu zyskam super powera! Jak widzicie - nuda w kuchni mi nie doskwiera!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 01.06.2021

    Babka ziemniaczana fantastyczna ją zrobiłam ją na większej blaszce i wyszła niska i pięknie opieczona z oby stron ,chrupiąca skórka jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda , 10.03.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Mąkosa

    Artur Mąkosa , 06.10.2015

    A kiedy dodać cebulę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita Gumkowska

    Anita Gumkowska , 19.04.2015

    Ja spód blachy wykładam skórami wieprzowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana Baba ziemniaczana

Babka ziemniaczana nazywana jest również babką kartoflaną. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Jest to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej serwuje się ją w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Na Mazurach i na Śląsku danie to nazywane jest kartoflakiem. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Prawidłowo upieczona babka ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Potrawa ta przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Podaje się ją polaną śmietaną lub z zsiadłym mlekiem lub maślanką.