Baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

1521 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1991 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

75 gramów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Baba ziemniaczana  - Krok 1

Krok 2

Do masy dodaj jajka, mąkę, majeranek, pieprz oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę.

Baba ziemniaczana  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.

Baba ziemniaczana  - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj całą zawartość patelni do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Baba ziemniaczana  - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach. Podawaj samodzielnie z chrzanem, bądź ćwikłą lub jako dodatek do dań mięsnych.

Baba ziemniaczana  - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Magda

    Magdalena Magda , 10.03.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Mąkosa

    Artur Mąkosa , 06.10.2015

    A kiedy dodać cebulę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anita Gumkowska

    Anita Gumkowska , 19.04.2015

    Ja spód blachy wykładam skórami wieprzowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana Baba ziemniaczana

Babka ziemniaczana nazywana jest również babką kartoflaną. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Jest to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej serwuje się ją w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Na Mazurach i na Śląsku danie to nazywane jest kartoflakiem. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Prawidłowo upieczona babka ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Potrawa ta przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Podaje się ją polaną śmietaną lub z zsiadłym mlekiem lub maślanką.