Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
łatwe
341 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
10 łyżek
2 sztuki
1 opakowanie
20 dekagramów
2 sztuki
40 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedź na dużym sicie.
Krok 2
Następnie dodaj jaja, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Zagotuj osoloną wodę. Ciasto wyłóż na talerzyk i zsuwaj łyżką niewielkie ilości ciasta do gotującej wody. Gotuj około 3 minut.
Krok 4
Cebule pokrój razem z boczkiem w drobną kostkę i podsmaż z odrobiną smalcu.
Krok 5
Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Włóż do garnka z boczkiem i razem chwilę podsmaż.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Zagotuj. Kluski podawaj z sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
Kluski z surowych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Zainspiruj się i przyrządź do nich taki o intensywnym smaku papryki i pieczarek. Sięgnij po gotową propozycję, którą wystarczy wymieszać z wodą i zaprawić kwaśną bądź słodką śmietanką. Dodatkowo dopraw go własną kompozycją ulubionych przypraw. Kluski okażą się również smaczne w połączeniu z mięsnymi dodatkami. Podsmaż na patelni boczek pokrojony w niewielkie paski oraz drobno posiekaną cebulę. Do smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Same kluski przygotujesz z surowych ziemniaków starych na drobnych oczkach tarki. Aby masa na nie zyskała odpowiednią konsystencję, odcedź je i połącz z jajkiem oraz mąką. Wrzucaj na gorącą wodę i gotuj do momentu, aż wypłyną. Kluski podawaj na ciepło, razem z boczkiem oraz sosem. Spróbuj także podsmażyć je na patelni, aby zyskały złocisty kolor. Sprawdź ten przepis na smaczne i proste danie.