Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
łatwe
347 osób zapisało
Składniki
2 kilogramy
10 łyżek
2 sztuki
1 opakowanie
20 dekagramów
2 sztuki
40 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedź na dużym sicie.
Krok 2
Następnie dodaj jaja, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Zagotuj osoloną wodę. Ciasto wyłóż na talerzyk i zsuwaj łyżką niewielkie ilości ciasta do gotującej wody. Gotuj około 3 minut.
Krok 4
Cebule pokrój razem z boczkiem w drobną kostkę i podsmaż z odrobiną smalcu.
Krok 5
Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Włóż do garnka z boczkiem i razem chwilę podsmaż.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Zagotuj. Kluski podawaj z sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
Kluski z surowych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Zainspiruj się i przyrządź do nich taki o intensywnym smaku papryki i pieczarek. Sięgnij po gotową propozycję, którą wystarczy wymieszać z wodą i zaprawić kwaśną bądź słodką śmietanką. Dodatkowo dopraw go własną kompozycją ulubionych przypraw. Kluski okażą się również smaczne w połączeniu z mięsnymi dodatkami. Podsmaż na patelni boczek pokrojony w niewielkie paski oraz drobno posiekaną cebulę. Do smaku oprósz całość podstawowymi przyprawami, np. świeżo zmielonym pieprzem. Same kluski przygotujesz z surowych ziemniaków starych na drobnych oczkach tarki. Aby masa na nie zyskała odpowiednią konsystencję, odcedź je i połącz z jajkiem oraz mąką. Wrzucaj na gorącą wodę i gotuj do momentu, aż wypłyną. Kluski podawaj na ciepło, razem z boczkiem oraz sosem. Spróbuj także podsmażyć je na patelni, aby zyskały złocisty kolor. Sprawdź ten przepis na smaczne i proste danie.