
Składniki
20 dekagramów
0.5 kilograma
25 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić, przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Dodać jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Krok 2
Całość zagnieć, w razie konieczności dosyp mąkę.
Krok 3
Ciasto podzielić na ok 6 kawałków, z każdego uformować wałek. Kroić pod ukosem na kawałki ok. 2 cm
Krok 4
Kopytka wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.
Krok 5
Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej