Kopytka z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z serem

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 kilograma

25 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić, przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Dodać jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Krok 2

Całość zagnieć, w razie konieczności dosyp mąkę.

Krok 3

Ciasto podzielić na ok 6 kawałków, z każdego uformować wałek. Kroić pod ukosem na kawałki ok. 2 cm

Krok 4

Kopytka wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.

Krok 5

Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej