
Składniki
20 dekagramów
0.5 kilograma
25 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić, przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Dodać jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Krok 2
Całość zagnieć, w razie konieczności dosyp mąkę.
Krok 3
Ciasto podzielić na ok 6 kawałków, z każdego uformować wałek. Kroić pod ukosem na kawałki ok. 2 cm
Krok 4
Kopytka wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.
Krok 5
Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej