
Składniki
1.25 kilograma
2 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Dodaj jajka, mąkę i ser.
Krok 3
Zagnieć ciasto, podziel na części i utocz ręką wałeczki. Lekko spłaszcz, pokrój na ukośne kawałki.
Krok 4
Przygotowane kopytka ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz, posyp ziołami i polej roztopionym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej