
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser biały przetrzyj przez sito, dodaj jajko, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko ciasto.

Krok 2
Podziel ciasto na kawałki i uformuj walec lekko spłaszczając tłuczkiem do mięsa, żeby powstał wzorek. Pokrój w romby.

Krok 3
Wrzuć leniwe na gotującą się wodę i gotuj, aż wypłyną. Odcedź i odsącz z wody.

Krok 4
Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę oraz cynamon Knorr i lekko podsmaż. Podawaj leniwe polane bułką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe
Jeśli szukasz alternatywy dla ziemniaczanego puree, ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, a chcesz przygotować smaczny dodatek do dania głównego – spróbuj przepisu na pierogi leniwe. Wbrew pozorom, ta potrawa jest prosta w przygotowaniu, należy tylko zastosować się do podanych kroków. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawą będzie ser biały, mąka i jajka. Pierogi leniwe są dobrą bazą do skomponowania smacznego obiadu z mięsem i sałatką, ale możesz je również podawać jako samodzielną potrawę na słono – polaną przysmażoną cebulką lub posypaną bułką tartą. Aby zwieńczyć danie, posyp je ulubionymi przyprawami, świeżym szczypiorkiem lub ułóż na wierzchu listki bazylii. Leniwe równie dobrze smakują w wersji na słodko, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polane jogurtem. Wersji na ich podanie jest zresztą mnóstwo, ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja. Spodobała Ci się propozycja na ten nieskomplikowany i uniwersalny obiad? Ugotuj leniwe za pomocą sugerowanego przepisu i podawaj z ulubionymi składnikami! Smacznego!