Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały przetrzyj przez sito, dodaj jajko, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko ciasto.

Pierogi leniwe - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na kawałki i uformuj walec lekko spłaszczając tłuczkiem do mięsa, żeby powstał wzorek. Pokrój w romby.

Pierogi leniwe - Krok 2

Krok 3

Wrzuć leniwe na gotującą się wodę i gotuj, aż wypłyną. Odcedź i odsącz z wody.

Pierogi leniwe - Krok 3

Krok 4

Do rozpuszczonej margaryny dodaj bułkę oraz cynamon Knorr i lekko podsmaż. Podawaj leniwe polane bułką.

Pierogi leniwe - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwePierogi leniwe

Jeśli szukasz alternatywy dla ziemniaczanego puree, ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, a chcesz przygotować smaczny dodatek do dania głównego – spróbuj przepisu na pierogi leniwe. Wbrew pozorom, ta potrawa jest prosta w przygotowaniu, należy tylko zastosować się do podanych kroków. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawą będzie ser biały, mąka i jajka. Pierogi leniwe są dobrą bazą do skomponowania smacznego obiadu z mięsem i sałatką, ale możesz je również podawać jako samodzielną potrawę na słono – polaną przysmażoną cebulką lub posypaną bułką tartą. Aby zwieńczyć danie, posyp je ulubionymi przyprawami, świeżym szczypiorkiem lub ułóż na wierzchu listki bazylii. Leniwe równie dobrze smakują w wersji na słodko, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polane jogurtem. Wersji na ich podanie jest zresztą mnóstwo, ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja. Spodobała Ci się propozycja na ten nieskomplikowany i uniwersalny obiad? Ugotuj leniwe za pomocą sugerowanego przepisu i podawaj z ulubionymi składnikami! Smacznego!