
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser biały przetrzyj przez sito, dodaj jajko, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko ciasto.
Krok 2
Podziel ciasto na kawałki i uformuj walec lekko spłaszczając tłuczkiem do mięsa, żeby powstał wzorek. Pokrój w romby.
Krok 3
Wrzuć leniwe na gotującą się wodę i gotuj, aż wypłyną. Odcedź i odsącz z wody.
Krok 4
Do rozpuszczonej margaryny dodaj bułkę oraz cynamon Knorr i lekko podsmaż. Podawaj leniwe polane bułką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe
Jeśli szukasz alternatywy dla ziemniaczanego puree, ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, a chcesz przygotować smaczny dodatek do dania głównego – spróbuj przepisu na pierogi leniwe. Wbrew pozorom, ta potrawa jest prosta w przygotowaniu, należy tylko zastosować się do podanych kroków. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawą będzie ser biały, mąka i jajka. Pierogi leniwe są dobrą bazą do skomponowania smacznego obiadu z mięsem i sałatką, ale możesz je również podawać jako samodzielną potrawę na słono – polaną przysmażoną cebulką lub posypaną bułką tartą. Aby zwieńczyć danie, posyp je ulubionymi przyprawami, świeżym szczypiorkiem lub ułóż na wierzchu listki bazylii. Leniwe równie dobrze smakują w wersji na słodko, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polane jogurtem. Wersji na ich podanie jest zresztą mnóstwo, ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja. Spodobała Ci się propozycja na ten nieskomplikowany i uniwersalny obiad? Ugotuj leniwe za pomocą sugerowanego przepisu i podawaj z ulubionymi składnikami! Smacznego!