Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser biały przetrzyj przez sito, dodaj jajko, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko ciasto.
Krok 2
Podziel ciasto na kawałki i uformuj walec lekko spłaszczając tłuczkiem do mięsa, żeby powstał wzorek. Pokrój w romby.
Krok 3
Wrzuć leniwe na gotującą się wodę i gotuj, aż wypłyną. Odcedź i odsącz z wody.
Krok 4
Do rozpuszczonej margaryny dodaj bułkę oraz cynamon Knorr i lekko podsmaż. Podawaj leniwe polane bułką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe
Jeśli szukasz alternatywy dla ziemniaczanego puree, ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, a chcesz przygotować smaczny dodatek do dania głównego – spróbuj przepisu na pierogi leniwe. Wbrew pozorom, ta potrawa jest prosta w przygotowaniu, należy tylko zastosować się do podanych kroków. Nie potrzebujesz do tego wielu składników – podstawą będzie ser biały, mąka i jajka. Pierogi leniwe są dobrą bazą do skomponowania smacznego obiadu z mięsem i sałatką, ale możesz je również podawać jako samodzielną potrawę na słono – polaną przysmażoną cebulką lub posypaną bułką tartą. Aby zwieńczyć danie, posyp je ulubionymi przyprawami, świeżym szczypiorkiem lub ułóż na wierzchu listki bazylii. Leniwe równie dobrze smakują w wersji na słodko, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polane jogurtem. Wersji na ich podanie jest zresztą mnóstwo, ogranicza nas jedynie kulinarna fantazja. Spodobała Ci się propozycja na ten nieskomplikowany i uniwersalny obiad? Ugotuj leniwe za pomocą sugerowanego przepisu i podawaj z ulubionymi składnikami! Smacznego!