
Składniki
300 gramów
1 łyżka
60 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.

Krok 2
Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.

Krok 3
Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.

Krok 4
Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 5
Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną
Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.