Kluski leniwe z mąką ziemniaczaną: przepis na pierogi | Przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

60 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 1

Krok 2

Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 2

Krok 3

Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 3

Krok 4

Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 4

Krok 5

Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe z mąką ziemniaczanąPierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.