Kluski leniwe z mąką ziemniaczaną: przepis na pierogi | Przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

60 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 1

Krok 2

Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 2

Krok 3

Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 3

Krok 4

Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 4

Krok 5

Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe z mąką ziemniaczanąPierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.