Kluski leniwe z mąką ziemniaczaną: przepis na pierogi | Przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

60 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 1

Krok 2

Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 2

Krok 3

Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 3

Krok 4

Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 4

Krok 5

Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.

Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe z mąką ziemniaczanąPierogi leniwe z mąką ziemniaczaną

Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.