Składniki
300 gramów
1 łyżka
60 gramów
1 łyżka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wymieszaj z serem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i zagnieć ciasto.
Krok 2
Formuj walce podsypując mąka, lekko je spłaszcz ręką. Pokrój w rąby.
Krok 3
Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj do wypłynięcia, odcedź.
Krok 4
Rozpuść masło, dodaj bułkę i lekko podsmaż. Dopraw przyprawą Knorr.
Krok 5
Podawaj pierogi polane bułką i posypane cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z mąką ziemniaczaną
Pierogi leniwe powinny być złociste oraz puszyste. Sekretem tego jest odpowiednio przygotowana masa. Przyrządź ją według domowego sposobu, sugerując się kilkoma podpowiedziami. Żółtka oddziel od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodaj dopiero pod koniec łączenia wszystkich składników. Dzięki temu całość będzie miała puszystą konsystencję. Wykorzystując do tego dania gotowane ziemniaki, połącz je z mąką ziemniaczaną lub mieszaną (ziemniaczano-pszenną) i Fixem Kopytka czy leniwe Knorr. W masie powinien znaleźć się także utarty biały twaróg, co sprawi, że pierogi będą miały bardziej złożony smak. Z tak przygotowanego ciasta uformuj romby i wrzuć je na wrzącą wodę. Pierogi leniwe podawaj na słodko z bakaliami, cynamonem oraz cukrem lub z podsmażanymi cebulą i czosnkiem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również bułka tarta oraz domowy dżem, np. śliwkowy lub porzeczkowy. Serwuj je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub podgrzane na patelni, co sprawi, że zyskają chrupiącą skórkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.