
Składniki
1.5 kilograma
1 kilogram
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
Krok 2
Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
Krok 3
Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.
Krok 4
Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5
Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.
Krok 6
Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej