Kopytka leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka leniwe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 kilogram

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.

Krok 2

Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.

Krok 3

Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.

Krok 4

Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.

Krok 5

Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.

Krok 6

Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej