
Składniki
1.5 kilograma
1 kilogram
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
Krok 2
Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
Krok 3
Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.
Krok 4
Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5
Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.
Krok 6
Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej