Kopytka leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka leniwe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 kilogram

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.

Krok 2

Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.

Krok 3

Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.

Krok 4

Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.

Krok 5

Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.

Krok 6

Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frytki z piekarnika
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej