
Składniki
1.5 kilograma
1 kilogram
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.
Krok 2
Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.
Krok 3
Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.
Krok 4
Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5
Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.
Krok 6
Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej