Kopytka leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka leniwe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 kilogram

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij dwukrotnie przez praskę razem z serem.

Krok 2

Dodaj jajka i mąkę, szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na cztery równe części.

Krok 3

Z każdej porcji uformuj wałek, delikatnie spłaszcz, pokrój na ukośne kluski i natychmiast wrzucaj do gotującej się osolonej wody.

Krok 4

Gotuj na średnim ogniu ok.10 minut od momentu wypłynięcia.

Krok 5

Kluski wyjmij łyżką cedzakową, podziel na porcje.

Krok 6

Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, lekko zrumień i polej kluski. Posyp do smaku cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej