Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 sztuka
10 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 3
Wałki ciasta pokrój nożem w romby i gotuj w wodzie 2-3 minuty

Krok 4
W tym czasie rozpuść na patelni masło i zrumień bułkę tartą wraz z cynamonem Knorr. Gotowe leniwe przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Puszyste leniwe z cynamonem - VIDEO
Kluski leniwe z cynamonem znają chyba wszyscy. Cieszą się niezmienną popularnością od wielu lat. Ich nazwa nie jest jednak adekwatna do sposobu przygotowania. Ciasto wymaga co najmniej kilkunastu minut pracy, aby uzyskało pożądaną konsystencję i smak. Nasze leniwe z cynamonem to bezpośrednie nawiązanie do polskiej tradycji kulinarnej. Danie przypadnie do gustu miłośnikom potraw słodkich, które doskonale sprawdzą się jako obiad lub oryginalny deser. Kluczowym składnikiem jest twaróg, który w naszym przepisie nie wymaga mielenia, a jedynie przeciśnięcia przez praskę. Spróbujcie, a z pewnością zapiszecie pierogi leniwe z cynamonem na liście ulubionych potraw!
Dla kogo?
Kluski z cynamonem polecamy przede wszystkim zwolennikom mącznych dań, podawanych w wersji słodkiej.
Na jaką okazję?
Puszyste leniwe z cynamonem to doskonały pomysł na rodzinny, codzienny obiad!
Czy wiesz, że?
Puszyste pierogi leniwe są nawiązaniem do tradycyjnych pierogów z serem. Różnica polega jedynie na sposobie przygotowania. Leniwe to wymieszane ciasto i farsz pierogowy, dzięki czemu nie wymagają nadziewania, stąd prawdopodobnie wzięła się ich nazwa.
Dla urozmaicenia:
Kopytka z serem i cynamonem idealnie łączą się z masłem i bułką tartą. Podajcie je w tej formie, a nawiążecie bezpośrednio do polskiej tradycji kulinarnej.