
Składniki
6 łyżek
1 sztuka
0.25 szklanki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
0.5 szklanki
0.5 kilograma
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser i ziemniaki zmiel w maszynce.
Krok 2
Dodaj jajko i obie mąki, dobrze wyrób.
Krok 3
Z masy formuj wałeczki i krój je w skośne kluski.
Krok 4
Kluski wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj krótko.
Krok 5
Bułkę zrumień na maśle, polej kluski, posyp cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej