Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Krok 3
Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.
Krok 5
Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z truskawkami
Pierogi leniwe z ziemniaków i białego sera, podane z truskawkami i śmietaną lub jogurtem to pomysł na słodki obiad lub podwieczorek. Dzięki mrożonym truskawom to danie możesz zrobić także poza sezonem owocowym, a jeśli poniesie cię fantazja, truskawki możesz zastąpić innymi owocami np. jagodami lub wiśniami. Pierogi leniwe w takiej wersji będą równie pyszne. Dzięki temu przepisowi to popularne danie kuchni polskiej biedzie gotowe już w kwadrans. Wszystko dlatego, że zamiast obierać, trzeć, gotować i przeciskać ziemniaki możesz wykorzystać naszą bazę do kopytek i pierogów leniwych. Fix Knorr wystarczy wymieszać z mlekiem, dodać cukier wanilinowy oraz przeciśnięty przez praskę lub kilkakrotnie zmielony twaróg. Jeśli lubisz aromatyczne dania, dorzuć ekstrakt z prawdziwej wanilii lub szczyptę mielonego kardamonu.