
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 3
Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.

Krok 5
Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.


Dobra rada:
Kluski leniwe można podawać także z podsmażoną na maśle bułką tartą z cynamonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z truskawkami
Pierogi leniwe z truskawkami to pomysł na słodki obiad, oryginalny deser lub podwieczorek. Danie to kojarzymy przede wszystkim z latem, gdy truskawki stają się jednym z ważniejszych składników codziennego menu. Ale, dzięki mrożonym owocom, potrawę tę możesz zrobić także poza sezonem. Jeśli masz w sobie nieco fantazji kulinarnej, truskawki możesz zastąpić innymi owocami, np. jagodami lub wiśniami. Pierogi leniwe w takiej wersji będą równie pyszne. Dzięki naszemu przepisowi na leniwe z truskawkami to popularne danie kuchni polskiej będzie gotowe już w kwadrans. Sprawdźcie listę niezbędnych składników, zróbcie zakupy, aby szybko zaserwować tradycyjne pierogi leniwe z truskawkami. Smacznego!
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że leniwe pierogi z truskawkami trafią w gust miłośników domowych słodkości. Przepis wykorzystają także kulinarni tradycjonaliści, rozsmakowani w kuchni polskiej.
Na jaką okazję?
Kluski leniwe z truskawkami świetnie sprawdzą się jako propozycja urozmaicenia codziennego menu obiadowego. Przepis wykorzystacie również, planując deser, słodką przekąskę czy podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Kluski serowe z truskawkami nazywane są inaczej pierogami leniwymi. Skąd pochodzi to określenie? Od łatwego sposobu przygotowania. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy kluski leniwe, które następnie gotujemy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz aromatyczne dania, do klusek leniwych z truskawkami dodaj ekstrakt z prawdziwej wanilii lub szczyptę mielonego kardamonu.