Pierogi leniwe z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

866 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

630 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 garść

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Pierogi leniwe z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Pierogi leniwe z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Pierogi leniwe z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.

Pierogi leniwe z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.

Pierogi leniwe z truskawkami - Krok 5
18

Opinie o przepisie

  • Jolanta Śmietanka

    Jolanta Śmietanka , 07.06.2021

    Tak,truskawki,moje ulubione,ukochane.Pachnąca i słodka zapowiedź lata.Polskie najsmaczniejsze.Uwielbiam w takiej postaci,jak w przepisie,ale podaję również z makaronem (najlepiej swojej roboty),z ryżem (zapiekane lub na surowo) oraz z kaszą manną na mleku,na gęsto. Truskawki jednak gniotę (nie miksuję),mieszam ze śmietaną i całość posypuję cukrem,niekoniecznie pudrem.Do tych nie zapiekanych dodaję czasem kilka listków świeżej mięty,prosto z ogródka.Oj,dzisiaj będą truskawki,będą goście,to i dzieci będą zachwycone.Nie ma jak u babci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolka60

    jolka60 , 07.06.2021

    Tak,truskawki,pachnący początek lata.Polskie naprawdę najsmaczniejsze.Podobnie robię,jak w przepisie,z leniwymi,z makaronem (najlepiej swojej roboty),z ryżem.Różnica taka,że gniotę (nie miksuję) truskawki,mieszam ze śmietaną i polewam.Później posypuję cukrem,niekoniecznie pudrem.Czasem dodaję kilka posiekanych listków mięty.Te smaki się pięknie komponują.Oj,dzisiaj będę miała truskawki i..chyba gości.Będzie czym poczęstować.Mam nadzieję,że dzieci będą zachwycone...Nie ma jak u babci,he,he.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 23.06.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Анжелика Виецковска

    Анжелика Виецковска , 29.06.2016

    co prawda to prawda, w tym roku co kupie truskawki to kwaśne są. A to takie pyszne owoce :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 27.06.2016

    te z pestycydami zwlaszcza:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Górnaś

    Basia Górnaś , 26.06.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szymanowska

    Wanda Szymanowska , 26.06.2016

    Smacznego.!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Barszczewska

    Maria Barszczewska , 26.06.2016

    zarazilam:):):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Wójcik

    Henryk Wójcik , 26.06.2016

    Aż ślinka leci, tylko że te truskawki z handlu to coraz gorsze !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jagusztyn

    Maria Jagusztyn , 26.06.2016

    Ha ha hi dobre smakolyki .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Beta

    Barbara Beta , 26.06.2016

    I najbardziej leniwe jelita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Kopaczka

    Czesława Kopaczka , 26.06.2016

    Robię i lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Shelby Cobra

    Shelby Cobra , 26.06.2016

    Ciekawe czy Mariolka umie lepić pierogi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Tomczyk

    Krystyna Tomczyk , 26.06.2016

    pierogi ale leniwe, bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Zajkowska

    Marlena Zajkowska , 26.06.2016

    To kluski nie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 26.06.2016

    No łasuchy, trochę skruchy! Wczoraj i dzisiaj tyle słodkiego? Na hamulec, bo sadełko!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Gądecki

    Bogdan Gądecki , 26.06.2016

    Sto lat .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bercik Krauze

    Bercik Krauze , 26.06.2016

    Tak tylko podniebienie łaskoczecie ładnie to tak??? =D ^_^

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe z truskawkamiPierogi leniwe z truskawkami

Pierogi leniwe z ziemniaków i białego sera, podane z truskawkami i śmietaną lub jogurtem to pomysł na słodki obiad lub podwieczorek. Dzięki mrożonym truskawom to danie możesz zrobić także poza sezonem owocowym, a jeśli poniesie cię fantazja, truskawki możesz zastąpić innymi owocami np. jagodami lub wiśniami. Pierogi leniwe w takiej wersji będą równie pyszne. Dzięki temu przepisowi to popularne danie kuchni polskiej biedzie gotowe już w kwadrans. Wszystko dlatego, że zamiast obierać, trzeć, gotować i przeciskać ziemniaki możesz wykorzystać naszą bazę do kopytek i pierogów leniwych. Fix Knorr wystarczy wymieszać z mlekiem, dodać cukier wanilinowy oraz przeciśnięty przez praskę lub kilkakrotnie zmielony twaróg. Jeśli lubisz aromatyczne dania, dorzuć ekstrakt z prawdziwej wanilii lub szczyptę mielonego kardamonu.