Delikatne leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.

Delikatne leniwe - Krok 1

Krok 2

Z ciasta uformuj kilka walców, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Możesz też kawałki ciasta uformować w małe kule. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj aż do wypłynięcia.

Delikatne leniwe - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.

Delikatne leniwe - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • ?

    ? , 12.07.2021

    Nie rozumiem - kiedy ma być dodana maślanka? Oraz ciasto ma być gotowane 2 razy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne leniweDelikatne leniwe

Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem wielu strata czasu – bo gotowanie i przeciskanie ziemniaków a następnie wybranianie ich z mąką, a potem formowanie małych kuleczek i ponowne gotowanie to zajęcie bardzo czasochłonne. Dlatego z pomocą przychodzi Knorr, który przygotował Fix kopytka czy leniwe, dzięki któremu te pyszne kluseczki zrobisz błyskawicznie. Dodatek maślanki nadaje im konsystencję chmurki. Ugotowane leniwe przełóż na talerz, polej cukrem rozpuszczonym na niewielkiej ilości tłuszczu, np. margaryny, miodem, ulubioną konfiturą owocową lub syropem klonowym. Podawaj udekorowane zielonym listkiem świeżej mięty, bazylii lub melisy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste połączenia smakowe, kluseczki leniwe z maślanką możesz zwieńczyć mielonym cynamonem lub wanilią.