Delikatne leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.

Delikatne leniwe - Krok 1

Krok 2

Z ciasta uformuj kilka walców, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Możesz też kawałki ciasta uformować w małe kule. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj aż do wypłynięcia.

Delikatne leniwe - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.

Delikatne leniwe - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • ?

    ? , 12.07.2021

    Nie rozumiem - kiedy ma być dodana maślanka? Oraz ciasto ma być gotowane 2 razy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne leniweDelikatne leniwe

Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem wielu strata czasu – bo gotowanie i przeciskanie ziemniaków a następnie wybranianie ich z mąką, a potem formowanie małych kuleczek i ponowne gotowanie to zajęcie bardzo czasochłonne. Dlatego z pomocą przychodzi Knorr, który przygotował Fix kopytka czy leniwe, dzięki któremu te pyszne kluseczki zrobisz błyskawicznie. Dodatek maślanki nadaje im konsystencję chmurki. Ugotowane leniwe przełóż na talerz, polej cukrem rozpuszczonym na niewielkiej ilości tłuszczu, np. margaryny, miodem, ulubioną konfiturą owocową lub syropem klonowym. Podawaj udekorowane zielonym listkiem świeżej mięty, bazylii lub melisy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste połączenia smakowe, kluseczki leniwe z maślanką możesz zwieńczyć mielonym cynamonem lub wanilią.