
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.

Krok 2
Z ciasta uformuj kilka walców, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Możesz też kawałki ciasta uformować w małe kule. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj aż do wypłynięcia.

Krok 3
Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Delikatne leniwe
Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem wielu strata czasu – bo gotowanie i przeciskanie ziemniaków a następnie wybranianie ich z mąką, a potem formowanie małych kuleczek i ponowne gotowanie to zajęcie bardzo czasochłonne. Dlatego z pomocą przychodzi Knorr, który przygotował Fix kopytka czy leniwe, dzięki któremu te pyszne kluseczki zrobisz błyskawicznie. Dodatek maślanki nadaje im konsystencję chmurki. Ugotowane leniwe przełóż na talerz, polej cukrem rozpuszczonym na niewielkiej ilości tłuszczu, np. margaryny, miodem, ulubioną konfiturą owocową lub syropem klonowym. Podawaj udekorowane zielonym listkiem świeżej mięty, bazylii lub melisy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste połączenia smakowe, kluseczki leniwe z maślanką możesz zwieńczyć mielonym cynamonem lub wanilią.