Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić,wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
Krok 2
Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.
Krok 3
Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,uformować wałek grubości 2 cm,spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża,pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
Krok 4
Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Krok 5
Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej