
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić,wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
Krok 2
Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.
Krok 3
Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,uformować wałek grubości 2 cm,spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża,pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
Krok 4
Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Krok 5
Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej