Leniwe kluski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leniwe kluski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null

null

2 sztuki

60 gramów

null

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

Krok 3

Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.

Krok 4

Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.

Krok 5

W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej