Leniwe kluski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

150 gramów

2 sztuki

60 gramów

null

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

Krok 3

Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.

Krok 4

Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.

Krok 5

W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej