Leniwe kluski

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

2 sztuki

150 gramów

0

0

0.5 kilograma

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

Krok 3

Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.

Krok 4

Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.

Krok 5

W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej