Leniwe kluski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leniwe kluski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

null

null

2 sztuki

60 gramów

null

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

Krok 3

Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.

Krok 4

Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.

Krok 5

W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej