
Składniki
150 gramów
null
null
2 sztuki
60 gramów
null
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 3
Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.
Krok 4
Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.
Krok 5
W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























