
Składniki
150 gramów
null
null
2 sztuki
60 gramów
null
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj lekko osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Gdy już będą zimne, przemiel je razem z serem przez maszynkę, dodaj surowe jajka, mąkę, odrobinę oliwy i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 3
Nie powinno być za rzadkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Dopraw do smaku.
Krok 4
Uformuj w wałek o średnicy 3cm i potnij ukośnie w małe kopytka długości do 4cm.
Krok 5
W garnku zagotuj wodę z odrobina soli i wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj chwilę, odcedź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej