Składniki
ciasto:
100 gramów
170 gramów
50 gramów
1 sztuka
masa jabłkowa:
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. W płaskim rondlu rozpuść masło, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W syropie duś partiami plastry jabłek.
Krok 3
Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami i polej resztą powstałego syropu.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy nieco większej od średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30 minut.
Krok 5
Jeszcze gorącą tartę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.
Dobra rada:
Okazja: Czas na ciasto i lody
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarte Tatin
Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich wypieków. Nazwane zostało tak na cześć Stéphanie Tatin, która upiekła je po raz pierwszy w swoim hotelu, w XIX wieku. Tym, co odróżnia je od innych tart jest sposób pieczenia – jabłka układa się na dnie blaszki i przykrywa ciastem, a dopiero po upieczeniu odwraca. Zacznij jednak od zagniecenia kruchego ciasta, ponieważ wymaga ono schłodzenia w lodówce. Ważne, by podczas przygotowywania ciasta nie ogrzać go zbyt mocno, dlatego wyrabiaj je tak krótko, jak to możliwe – tylko do połączenia składników w jednolitą i zwartą masę. Jabłka do Tarte Tatin powinny być pokrojone na cienkie plasterki. Kiedy pokroisz owoce, duś je przez chwilę w słodkim syropie, aby nabrały po upieczeniu karmelowego posmaku. Przełóż je do foremek na tartaletki i przykryj rozwałkowanym ciastem, dociskając jego nadmiar przy brzegach, a po upieczeniu, jeszcze ciepłe, wyjmij na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi, doskonale będzie także pasować sos karmelowy.