Tarte Tatin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarte Tatin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

645 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

170 gramów

50 gramów

1 sztuka

masa jabłkowa:

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. W płaskim rondlu rozpuść masło, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W syropie duś partiami plastry jabłek.

Krok 3

Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami i polej resztą powstałego syropu.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy nieco większej od średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30 minut.

Krok 5

Jeszcze gorącą tartę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarte Tatin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarte TatinTarte Tatin

Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich wypieków. Nazwane zostało tak na cześć Stéphanie Tatin, która upiekła je po raz pierwszy w swoim hotelu, w XIX wieku. Tym, co odróżnia je od innych tart jest sposób pieczenia – jabłka układa się na dnie blaszki i przykrywa ciastem, a dopiero po upieczeniu odwraca. Zacznij jednak od zagniecenia kruchego ciasta, ponieważ wymaga ono schłodzenia w lodówce. Ważne, by podczas przygotowywania ciasta nie ogrzać go zbyt mocno, dlatego wyrabiaj je tak krótko, jak to możliwe – tylko do połączenia składników w jednolitą i zwartą masę. Jabłka do Tarte Tatin powinny być pokrojone na cienkie plasterki. Kiedy pokroisz owoce, duś je przez chwilę w słodkim syropie, aby nabrały po upieczeniu karmelowego posmaku. Przełóż je do foremek na tartaletki i przykryj rozwałkowanym ciastem, dociskając jego nadmiar przy brzegach, a po upieczeniu, jeszcze ciepłe, wyjmij na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi, doskonale będzie także pasować sos karmelowy.