Jak zrobić ciasto na tartę? Czy można przygotować je dzień wcześniej?
Cienkie, chrupiące ciasto wypełnione soczystym nadzieniem… Tarta to wypiek jakich mało, bo można przygotować ją zarówno w cudownie słodkiej, jak i lubianej wytrawnej wersji. Całą tajemnicą tego popularnego w wielu kuchniach świata przysmaku jest kruchy spód o przyjemnie maślanym smaku. Jak zrobić ciasto na tartę owocową, mięsną lub warzywną? Sprawdzamy!
Skąd się wzięła tarta?
Uważa się, że ojczyzną tart jest Francja, a jej najznamienitsi kucharze na przestrzeni wieków utworzyli wypiek idealny, w którym chrupiące, dość zwarte ciasto łączy się z soczystym, słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Pierwsze wzmianki o twardym, zagniatanym cieście pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu, a przysmak zbliżony do tarty był spożywany w XIII wieku przez mieszkańców półwyspu Iberyjskiego. Jednak ostateczna wersja tego wymyślnego dania powstała dopiero 300 lat później na terenie Francji i od razu zyskała ogromną popularność zarówno na bogatych dworach, jak i wśród prostego ludu, a dobre ciasto na tartę umożliwiało przygotowanie jej w wielu wersjach.
Jak zrobić ciasto na tartę? Wybierz jeden z różnych rodzajów ciast
Podstawą tarty jest cienkie ciasto kruche, które po upieczeniu nabiera złocistobrązowej barwy oraz dużej chrupkości. Jednak te niewielkie wypieki można spotkać również i w innych wersjach bazujących na cieście drożdżowym lub francuskim. Wśród tysięcy przepisów na spód łatwo zauważyć, że uniwersalne ciasto na tartę praktycznie nie istnieje, a każdy kucharz ma swój własny sposób na przygotowanie wypieku w taki sposób, by jak najdłużej zachowało swoją kruchość i kształt. Jednak wśród licznych rozwiązań wykształciły się 3 metody pieczenia tarty na kruchym spodzie:
- Rozłożenie ciasta w specjalnej niskiej i okrągłej formie o charakterystycznie pofałdowanych brzegach, wyłożenie nadzienia i zapiekanie w piekarniku.
- Upieczenie samego ciasta nakłutego widelcem lub wyłożonego suchą fasolą, żeby zbytnio nie urosło i dopiero dodanie gotowego nadzienia, np. z bitej śmietany oraz owoców.
- Dodanie farszu pod koniec pieczenia całej tarty.
Jak zrobić ciasto na tartę?
Najpopularniejszą formą tego pysznego francuskiego wypieku jest tarta przygotowana na delikatnym cieście kruchym składającym się zazwyczaj z pszennej mąki, jajka, cukru pudru oraz koniecznie dobrze schłodzonego masła. Najpierw należy mąkę posiekać z masłem oraz cukrem, jeśli tarta ma być na słodko, lub solą, jeśli na słono. Do tego należy dodać jajko i całość szybko zagnieść. Im krótszy czas zagniatania ciasta, tym będzie ono bardziej kruche. Wówczas całość najlepiej uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Na koniec zimnym ciastem wykłada się blaszkę, wysypuje fasolą lub dziurkuje widelcem (żeby za bardzo nie urosło) i wkłada do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.
Czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej?
Surowe ciasto kruche świetnie znosi niskie temperatury, dlatego w formie kuli można zostawić je w lodówce nawet do 4-5 dni. Jeśli okaże się, że zrobiliście go za dużo, pozostałą część bez problemu możecie zamrozić (zamykając wcześniej w szczelnym opakowaniu) i wykorzystać nawet dopiero po kilku miesiącach.
Tak więc, jeśli już wiecie, jak zrobić ciasto na tartę, a ten wyjątkowy wypiek bardzo wam posmakował, przygotujcie od razu większą porcję, której część będziecie mogli przechowywać w zamrażalniku. Jeżeli zaś planujecie zaskoczyć znajomych świeżą i pysznie chrupiącą tartą z dodatkiem świeżych owoców (jak np. wyśmienita tarta z mascarpone i truskawkami) lub farszu nie wymagającego pieczenia, sam kruchy spód możecie upiec 1-2 dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.
Pyszna tarta na wiele sposobów
Wyjątkową zaletą tarty jest to, że kruche lub francuskie ciasto można łączyć z każdym rodzajem nadzienia. Na słodko, wytrawnie czy w wersji superpikantnej – tarta zawsze się sprawdzi i szybko zdobędzie serca zarówno domowników, jak i gości. Wśród licznych przepisów do najbardziej popularnych smaków deserowych zalicza się orzeźwiającą tartę cytrynową, czekoladową, jabłkową, z owoców sezonowych lub rozpływającą się w ustach tartę serową, którą można podawać z dodatkiem ulubionych lodów.
Z kolei do najczęściej wypiekanych ciast w wersji wytrawnej należy pełna barw tarta warzywna, pikantna szpinakowa, z dodatkiem mięsa mielonego oraz wyśmienita tarta ziemniaczana z boczkiem, pokryta cieniutką warstwą chrupiącego tartego sera. Smacznego!
Komentarze (0)