Jak zrobić ciasto na tartę? Czy można przygotować je dzień wcześniej?

Cienkie, chrupiące ciasto wypełnione soczystym nadzieniem… Tarta to wypiek jakich mało, bo można przygotować ją zarówno w cudownie słodkiej, jak i lubianej wytrawnej wersji. Całą tajemnicą tego popularnego w wielu kuchniach świata przysmaku jest kruchy spód o przyjemnie maślanym smaku. Jak zrobić ciasto na tartę owocową, mięsną lub warzywną? Sprawdzamy!

Skąd się wzięła tarta?

Uważa się, że ojczyzną tart jest Francja, a jej najznamienitsi kucharze na przestrzeni wieków utworzyli wypiek idealny, w którym chrupiące, dość zwarte ciasto łączy się z soczystym, słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Pierwsze wzmianki o twardym, zagniatanym cieście pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu, a przysmak zbliżony do tarty był spożywany w XIII wieku przez mieszkańców półwyspu Iberyjskiego. Jednak ostateczna wersja tego wymyślnego dania powstała dopiero 300 lat później na terenie Francji i od razu zyskała ogromną popularność zarówno na bogatych dworach, jak i wśród prostego ludu, a dobre ciasto na tartę umożliwiało przygotowanie jej w wielu wersjach.

Jak zrobić ciasto na tartę? Wybierz jeden z różnych rodzajów ciast

Podstawą tarty jest cienkie ciasto kruche, które po upieczeniu nabiera złocistobrązowej barwy oraz dużej chrupkości. Jednak te niewielkie wypieki można spotkać również i w innych wersjach bazujących na cieście drożdżowym lub francuskim. Wśród tysięcy przepisów na spód łatwo zauważyć, że uniwersalne ciasto na tartę praktycznie nie istnieje, a każdy kucharz ma swój własny sposób na przygotowanie wypieku w taki sposób, by jak najdłużej zachowało swoją kruchość i kształt. Jednak wśród licznych rozwiązań wykształciły się 3 metody pieczenia tarty na kruchym spodzie:

  1. Rozłożenie ciasta w specjalnej niskiej i okrągłej formie o charakterystycznie pofałdowanych brzegach, wyłożenie nadzienia i zapiekanie w piekarniku.
  2. Upieczenie samego ciasta nakłutego widelcem lub wyłożonego suchą fasolą, żeby zbytnio nie urosło i dopiero dodanie gotowego nadzienia, np. z bitej śmietany oraz owoców.
  3. Dodanie farszu pod koniec pieczenia całej tarty.

Jak zrobić ciasto na tartę?

Najpopularniejszą formą tego pysznego francuskiego wypieku jest tarta przygotowana na delikatnym cieście kruchym składającym się zazwyczaj z pszennej mąki, jajka, cukru pudru oraz koniecznie dobrze schłodzonego masła. Najpierw należy mąkę posiekać z masłem oraz cukrem, jeśli tarta ma być na słodko, lub solą, jeśli na słono. Do tego należy dodać jajko i całość szybko zagnieść. Im krótszy czas zagniatania ciasta, tym będzie ono bardziej kruche. Wówczas całość najlepiej uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Na koniec zimnym ciastem wykłada się blaszkę, wysypuje fasolą lub dziurkuje widelcem (żeby za bardzo nie urosło) i wkłada do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.

Czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej?

Surowe ciasto kruche świetnie znosi niskie temperatury, dlatego w formie kuli można zostawić je w lodówce nawet do 4-5 dni. Jeśli okaże się, że zrobiliście go za dużo, pozostałą część bez problemu możecie zamrozić (zamykając wcześniej w szczelnym opakowaniu) i wykorzystać nawet dopiero po kilku miesiącach.

Tak więc, jeśli już wiecie, jak zrobić ciasto na tartę, a ten wyjątkowy wypiek bardzo wam posmakował, przygotujcie od razu większą porcję, której część będziecie mogli przechowywać w zamrażalniku. Jeżeli zaś planujecie zaskoczyć znajomych świeżą i pysznie chrupiącą tartą z dodatkiem świeżych owoców (jak np. wyśmienita tarta z mascarpone i truskawkami) lub farszu nie wymagającego pieczenia, sam kruchy spód możecie upiec 1-2 dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.

Pyszna tarta na wiele sposobów

Wyjątkową zaletą tarty jest to, że kruche lub francuskie ciasto można łączyć z każdym rodzajem nadzienia. Na słodko, wytrawnie czy w wersji superpikantnej – tarta zawsze się sprawdzi i szybko zdobędzie serca zarówno domowników, jak i gości. Wśród licznych przepisów do najbardziej popularnych smaków deserowych zalicza się orzeźwiającą tartę cytrynową, czekoladową, jabłkową, z owoców sezonowych lub rozpływającą się w ustach tartę serową, którą można podawać z dodatkiem ulubionych lodów.

Z kolei do najczęściej wypiekanych ciast w wersji wytrawnej należy pełna barw tarta warzywna, pikantna szpinakowa, z dodatkiem mięsa mielonego oraz wyśmienita tarta ziemniaczana z boczkiem, pokryta cieniutką warstwą chrupiącego tartego sera. Smacznego!