Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem
łatwe
170 osób zapisało

Składniki
700 gramów
4 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 szklanka
250 gramów
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
100 mililitrów
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w wodzie. Gdy będą zupełnie miękkie, odcedź je, odparuj i dodaj mleko oraz masło. Wymieszaj na klasyczne puree.
Krok 2
Do ciepłego puree dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej, połowę startego sera oraz wszystkie kostki Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, i pozostaw w ciepłym miejscy przykryte folią spożywczą.
Krok 3
Boczek, pieczarki i pora pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
Krok 4
Dodaj pora i pieczarki. Wszystko smaż, aż zrobi się rumiane.
Krok 5
Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki i pozostały starty ser.
Krok 6
Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż puree (jeśli jest ciepłe, łatwiej się formuje) i całość piecz w 180 °C przez 25-30 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej