Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem
łatwe
143 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
4 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 szklanka
250 gramów
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
100 mililitrów
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w wodzie. Gdy będą zupełnie miękkie, odcedź je, odparuj i dodaj mleko oraz masło. Wymieszaj na klasyczne puree.
Krok 2
Do ciepłego puree dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej, połowę startego sera oraz wszystkie kostki Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, i pozostaw w ciepłym miejscy przykryte folią spożywczą.
Krok 3
Boczek, pieczarki i pora pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.
Krok 4
Dodaj pora i pieczarki. Wszystko smaż, aż zrobi się rumiane.
Krok 5
Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki i pozostały starty ser.
Krok 6
Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż puree (jeśli jest ciepłe, łatwiej się formuje) i całość piecz w 180 °C przez 25-30 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej