Tarta ziemniaczana z porem i boczkiem: zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

4 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 szklanka

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

100 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w wodzie. Gdy będą zupełnie miękkie, odcedź je, odparuj i dodaj mleko oraz masło. Wymieszaj na klasyczne puree.

Krok 2

Do ciepłego puree dodaj dwie łyżki mąki kukurydzianej, połowę startego sera oraz wszystkie kostki Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, i pozostaw w ciepłym miejscy przykryte folią spożywczą.

Krok 3

Boczek, pieczarki i pora pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz.

Krok 4

Dodaj pora i pieczarki. Wszystko smaż, aż zrobi się rumiane.

Krok 5

Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki i pozostały starty ser.

Krok 6

Sos wlej na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż puree (jeśli jest ciepłe, łatwiej się formuje) i całość piecz w 180 °C przez 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej