Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
łatwe
235 osób zapisało

Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
400 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
50 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pieczarki w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry.

Krok 2
Rozmieszaj Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

Krok 3
Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu tartym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 °C przez około 40 minut.

Krok 4
Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Pierś z kurczaka, szpinak i ziemniaki to składniki, z których przygotujesz bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie. Ta zapiekanka to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny i niespodziewanych gości. Kawałeczki kurczaka i warzyw polane serowym sosem po zapieczeniu stworzą fantastyczne danie. Aby je przygotować nie potrzebujesz zbyt dużo czasu. Efekty natomiast przypadną do gustu każdemu, komu będzie dane spróbować tę zapiekankę. Danie to jest najlepszym przykładem na to, że ze znanych i ogólnie dostępnych składników można skomponować oryginalny posiłek Ważnym składnikiem jest szpinak. To zielone warzywo przebojem weszło do polskich kuchni i warto wiedzieć, jak wydobyć z niego maksimum walorów smakowych. Najlepiej, jeśli użyjesz liści świeżego szpinaku. Będą nie tylko pięknie wyglądać, ale przede wszystkim wybornie smakować. Szpinak lubi towarzystwo czosnku, dlatego warto rozszerzyć przepis o jego ząbek.