Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
łatwe
1123 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
400 mililitrów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrojoną w plastry cebulę podsmaż na oleju, aż będzie miękka, po czym dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż, aż mięso zrobi się złociste.
Krok 2
Posiekany szpinak wraz z czosnkiem dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj.
Krok 4
Ziemniaki pokrój w kostkę, mięso i pozostałe składniki dodaj do sosu.
Krok 5
Całość przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę, aż ziemniaki będą gotowe i ser złocisty.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem to świetny sposób na obiad szczególnie wtedy, kiedy brakuje czasu na długie gotowanie. Wystarczy jedynie pokroić w kostkę mięso z kurczaka oraz podsmażyć je na złocisty kolor, a następnie połączyć ze świeżymi liśćmi szpinaku (odpowiedni będzie również mrożony), czosnkiem i sosem carbonara. Sos ma śmietanowo-serowy smak i doskonale pasuje nie tylko do włoskich makaronów, urozmaici także pieczone ziemniaki oraz inne zapiekane potrawy. Wymieszaj go z mlekiem, a następnie dodaj do mięsa i pokrojonych w kostkę surowych ziemniaków, a potem przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Przed włożeniem do piekarnika, posyp danie wyrazistym serem, np. cheddarem. Nic już nie musisz robić – tylko czekać, aż ziemniaki zmiękną, a ser się roztopi. Żeby nie przypiekł się zbyt mocno, możesz ewentualnie dodać go dopiero w trakcie pieczenia albo przykryć zapiekankę folią i odkryć kilka minut przed wyjęciem z piekarnika. Ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem serwuj z surówką colesław albo z kapusty pekińskiej. Sprawdź, jak łatwo da się przygotować ten pyszny obiad!