Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

458 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrojoną w plastry cebulę podsmaż na oleju, aż będzie miękka, po czym dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż, aż mięso zrobi się złociste.

Krok 2

Posiekany szpinak wraz z czosnkiem dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5 minut.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj.

Krok 4

Ziemniaki pokrój w kostkę, mięso i pozostałe składniki dodaj do sosu.

Krok 5

Całość przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę, aż ziemniaki będą gotowe i ser złocisty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • Sss

    Sss , 22.10.2023

    Czy ziemniaki mam dodać surowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • golden boi

    golden boi , 10.01.2023

    w jakiej temperaturze piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Żaneta Czaja

    Żaneta Czaja , 23.12.2016

    Bon Appetit!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem to świetny sposób na obiad szczególnie wtedy, kiedy brakuje czasu na długie gotowanie. Wystarczy jedynie pokroić w kostkę mięso z kurczaka oraz podsmażyć je na złocisty kolor, a następnie połączyć ze świeżymi liśćmi szpinaku (odpowiedni będzie również mrożony), czosnkiem i sosem carbonara. Sos ma śmietanowo-serowy smak i doskonale pasuje nie tylko do włoskich makaronów, urozmaici także pieczone ziemniaki oraz inne zapiekane potrawy. Wymieszaj go z mlekiem, a następnie dodaj do mięsa i pokrojonych w kostkę surowych ziemniaków, a potem przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Przed włożeniem do piekarnika, posyp danie wyrazistym serem, np. cheddarem. Nic już nie musisz robić – tylko czekać, aż ziemniaki zmiękną, a ser się roztopi. Żeby nie przypiekł się zbyt mocno, możesz ewentualnie dodać go dopiero w trakcie pieczenia albo przykryć zapiekankę folią i odkryć kilka minut przed wyjęciem z piekarnika. Ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem serwuj z surówką colesław albo z kapusty pekińskiej. Sprawdź, jak łatwo da się przygotować ten pyszny obiad!