
Składniki
500 gramów
100 gramów
60 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż boczek.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z wodą.

Krok 4
Dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Krok 5
Do garnka z ugotowanym makaronem wrzuć starty ser oraz ugotowany Fix. Wymieszaj, podawaj od razu.


Dobra rada:
Carbonara smakuje wyśmienicie posypana świeżo mielonym pieprzem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti a la carbonara
Chcesz przenieść się smakiem do słonecznej Italii? Spaghetti carbonara ze śmietaną Ci w tym pomoże. To znakomite danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niezwykle kremową konsystencją i aromatem, jaki zachwyciłby nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Nie czekaj – niech carbonara ze śmietaną zagości w Twojej kuchni.
Dla kogo?
To danie z pewnością zasmakuje miłośnikom włoskiej kuchni. W naszej wersji potrzebna będzie śmietana do carbonary, choć nie każdy wykorzystuje ją do przyrządzenia tego przepisu. To właśnie ona nada kremową konsystencję daniu, dlatego mimo wszystko warto uwzględnić ją w przepisie!
Na jaką okazję?
Spaghetti a'la carbonara to danie, które możesz z pewnością podać na obiad czy kolację. Zachwyci ono wszystkich domowników. To również interesujące danie dla dzieci, które uwielbiają jeść długi makaron. Carbonara - przepis ze śmietaną będzie dobrym pomysłem na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa wywodzi się ze słonecznej Italii. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoch. Carbonara to kremowy sos do makaronu, który powstał podczas drugiej wojny światowej i jej twórcami są żołnierze, stacjonujący wówczas w okolicach Rzymu.
Dla urozmaicenia:
Współcześnie przepis na carbonarę wygląda różnie w zależności od regionu, jednak zawsze smakuje równie dobrze. Sos możesz przygotować ze śmietany, boczku i startego parmezanu. Nie zapominaj o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, aby przenieść się w rejony północnej Italii i zasmakować ich rodzimej kuchni.