Spaghetti a la carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti a la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

3084 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

870 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

60 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Spaghetti a la carbonara - Krok 1

Krok 2

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż boczek.

Spaghetti a la carbonara - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z wodą.

Spaghetti a la carbonara - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Spaghetti a la carbonara - Krok 4

Krok 5

Do garnka z ugotowanym makaronem wrzuć starty ser oraz ugotowany Fix. Wymieszaj, podawaj od razu.

Spaghetti a la carbonara - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • carbonara

    carbonara , 18.08.2021

    Ale do spaghetti carbonara musi być podgardle wędzone a nie boczek i nie ma tam śmietany... i pecorino - ser tarty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kossen

    Patrycja Kossen , 18.11.2019

    Ten fix jest niepotrzebnym dodatkiem, bo do składników sosu carbonara należą tylko śmietana, jajko, parmezan i czarny pieprz.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Kacica

    Katarzyna Kacica , 18.11.2019

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Przygoda

    Sandra Przygoda , 11.11.2019

    Smaczne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Koper

    Żaneta Koper , 17.04.2017

    do prawdziwej carbonary nie dodaje się smietany

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adrian Brandiuk

    Adrian Brandiuk , 06.04.2017

    potwierdzam...dałem składniki tak jak w przepisie ale podwojone składniki dały by lepszy efekt...poza tym super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 17.02.2017

    na fotce z boczkiem smaży się cebula, której nie ma w przepisie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Lewy

    Paweł Lewy , 22.08.2016

    Na tę ilość makaronu spokojnie można podwoić ilość pozostałych składników - w szczególności sosu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek , 17.03.2016

    dałam podwójne składniki i wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Dudek

    Ireneusz Dudek , 17.02.2016

    Za dużo makaronu na taka ilośc sosu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Arojan

    Julka Arojan , 14.02.2016

    nierozumiem lol

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti a la carbonaraSpaghetti a la carbonara

Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa pochodzi ze słonecznej Italii. Miłośnikom kuchni włoskiej jest dobrze znana. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoszech. Carbonara to kremowy sos do makaronu, który powstał podczas drugiej wojny światowej i jej twórcami są żołnierze, którzy stacjonowali w okolicach Rzymu. Przygotowywali danie z tego, co mieli pod ręką – jajka, boczku, sera owczego i oliwy z oliwek. Współcześnie przepis na carbonarę wygląda nieco inaczej, jednak smakuje równie dobrze. Sos możesz przygotować ze śmietany, boczku i startego parmezanu. Nie zapominaj o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, aby przenieść się w rejony północnej Italii i zasmakować ich rodzimej kuchni. Spaghetti a'la carbonara to danie, które możesz z pewnością podać na obiad czy kolację. Z pewnością zachwyci ono wszystkich domowników. To również interesujące danie dla dzieci, które uwielbiają bawić się ciągnącym się makaronem.