
Składniki
500 gramów
100 gramów
60 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż boczek.

Krok 3
Rozmieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z wodą.

Krok 4
Dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Krok 5
Do garnka z ugotowanym makaronem wrzuć starty ser oraz ugotowany Fix. Wymieszaj, podawaj od razu.


Dobra rada:
Carbonara smakuje wyśmienicie posypana świeżo mielonym pieprzem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti a la carbonara
Chcesz przenieść się smakiem do słonecznej Italii? Spaghetti carbonara ze śmietaną Ci w tym pomoże. To znakomite danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niezwykle kremową konsystencją i aromatem, jaki zachwyciłby nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Nie czekaj – niech carbonara ze śmietaną zagości w Twojej kuchni.
Dla kogo?
To danie z pewnością zasmakuje miłośnikom włoskiej kuchni. W naszej wersji potrzebna będzie śmietana do carbonary, choć nie każdy wykorzystuje ją do przyrządzenia tego przepisu. To właśnie ona nada kremową konsystencję daniu, dlatego mimo wszystko warto uwzględnić ją w przepisie!
Na jaką okazję?
Spaghetti a'la carbonara to danie, które możesz z pewnością podać na obiad czy kolację. Zachwyci ono wszystkich domowników. To również interesujące danie dla dzieci, które uwielbiają jeść długi makaron. Carbonara - przepis ze śmietaną będzie dobrym pomysłem na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa wywodzi się ze słonecznej Italii. To druga, zaraz obok spaghetti bolognese, najpopularniejsza potrawa wykonana z makaronu pochodząca z Włoch. Carbonara to kremowy sos do makaronu, który powstał podczas drugiej wojny światowej i jej twórcami są żołnierze, stacjonujący wówczas w okolicach Rzymu.
Dla urozmaicenia:
Współcześnie przepis na carbonarę wygląda różnie w zależności od regionu, jednak zawsze smakuje równie dobrze. Sos możesz przygotować ze śmietany, boczku i startego parmezanu. Nie zapominaj o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, aby przenieść się w rejony północnej Italii i zasmakować ich rodzimej kuchni.