Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
1168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

100 gramów

350 gramów

100 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni.

Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - Krok 1

Krok 2

Fix rozmieszaj dokładnie z wodą i śmietaną i dodaj do boczku.

Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj na małym ogniu 1 minutę. Sos podawaj pomieszany z makaronem ugotowanym na sposób al dente.

Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Piecha

    Patrycja Piecha , 01.05.2015

    Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiemSpaghetti carbonara z wędzonym boczkiem

Szukasz przepisu na smaczny obiad, który przyrządzić można w ekspresowym tempie? Postaw na spaghetti carbonara – będzie gotowe w niecały kwadrans.  Z przygotowaniem tego słynnego włoskiego dania poradzą sobie nawet ci, którzy mają do kuchni przysłowiowe dwie lewe ręce. Pamiętać należy jednak o tym, aby ugotować makaron we właściwy sposób, czyli al dente. Powinien być lekko twardawy i sprężysty. Do sosu carbonara użyj koniecznie gęstej, kremowej śmietany, przynajmniej 18 proc.. Gotuj go zaledwie przez chwilę, koniecznie na małym ogniu. W przeciwnym wypadku zetnie się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Gotowe danie posyp startym parmezanem lub żółtym serem, udekoruj listkami świeżej bazylii oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Serwuj na lekko podgrzanym talerzu - dzięki temu makaron nie ostygnie zbyt szybko.