Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem
łatwe
154 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
100 gramów
350 gramów
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni.
Krok 2
Fix rozmieszaj dokładnie z wodą i śmietaną i dodaj do boczku.
Krok 3
Całość gotuj na małym ogniu 1 minutę. Sos podawaj pomieszany z makaronem ugotowanym na sposób al dente.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem
Szukasz przepisu na smaczny obiad, który przyrządzić można w ekspresowym tempie? Postaw na spaghetti carbonara – będzie gotowe w niecały kwadrans. Z przygotowaniem tego słynnego włoskiego dania poradzą sobie nawet ci, którzy mają do kuchni przysłowiowe dwie lewe ręce. Pamiętać należy jednak o tym, aby ugotować makaron we właściwy sposób, czyli al dente. Powinien być lekko twardawy i sprężysty. Do sosu carbonara użyj koniecznie gęstej, kremowej śmietany, przynajmniej 18 proc.. Gotuj go zaledwie przez chwilę, koniecznie na małym ogniu. W przeciwnym wypadku zetnie się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Gotowe danie posyp startym parmezanem lub żółtym serem, udekoruj listkami świeżej bazylii oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Serwuj na lekko podgrzanym talerzu - dzięki temu makaron nie ostygnie zbyt szybko.