Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem
łatwe
181 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
100 gramów
350 gramów
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni.
Krok 2
Fix rozmieszaj dokładnie z wodą i śmietaną i dodaj do boczku.
Krok 3
Całość gotuj na małym ogniu 1 minutę. Sos podawaj pomieszany z makaronem ugotowanym na sposób al dente.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem
Szukasz przepisu na smaczny obiad, który przyrządzić można w ekspresowym tempie? Postaw na spaghetti carbonara – będzie gotowe w niecały kwadrans. Z przygotowaniem tego słynnego włoskiego dania poradzą sobie nawet ci, którzy mają do kuchni przysłowiowe dwie lewe ręce. Pamiętać należy jednak o tym, aby ugotować makaron we właściwy sposób, czyli al dente. Powinien być lekko twardawy i sprężysty. Do sosu carbonara użyj koniecznie gęstej, kremowej śmietany, przynajmniej 18 proc.. Gotuj go zaledwie przez chwilę, koniecznie na małym ogniu. W przeciwnym wypadku zetnie się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Gotowe danie posyp startym parmezanem lub żółtym serem, udekoruj listkami świeżej bazylii oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Serwuj na lekko podgrzanym talerzu - dzięki temu makaron nie ostygnie zbyt szybko.