Carbonara ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

545 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

3 sztuki

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w półplastry i przesmaż na oleju. Przygotuj sos carbonara - śmietanę rozmieszaj z Fixem i wlej na patelnię. Sos zagotuj.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu.

Krok 3

Umyty szpinak również dodaj do sosu i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wierzch makaronu posyp startym serem, najlepiej parmezanem.

12

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kaleta Sawłan

    Agnieszka Kaleta Sawłan

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gotartowska

    Agnieszka Gotartowska

    Agnieszka Kaleta Sawłan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wójcik

    Wojciech Wójcik

    Dla sprecyzowania ala'carbonara z kiełbasą i szpinakiem :) Bo jak można nazwać carbonara, gdy prawdziwą nie jest !! Trzymajmy się tego bo potem to ręce opadają w tych pseudo carbonara przepisach, gdzie carbonara nawet nie istnieje :/ A te danie już nie jest carbonara !! Musi mieć swoją odmienną nazwę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Chamalee Pathirana

    Chamalee Pathirana

    Jag känner mig hungrig

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mi Chaa

    Mi Chaa

    Patrick Baron mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Smolarek

    Przemysław Smolarek

    Carbonara ? Że szpinakiem to już na pewno nie jest carbonara tylko jakiś shit.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak

    Akurat we wloszech takich wynalazków to ja nie jadlam ani widzialam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Es

    Leszek Es

    Jam w ogóle można to nazywac carbonara?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bodzia Olej

    Bodzia Olej

    to napewno nie wloska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Obuchowska

    Grażyna Obuchowska

    Ja preferuję swoją polską kuchnię....!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stubińska

    Krystyna Stubińska

    To już nie włoska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara ze szpinakiemCarbonara ze szpinakiem

Kremowa carbonara ze szpinakiem to znakomita propozycja na danie obiadowe lub apetyczną kolację. Do jej przygotowania wykorzystaj makaron penne – sięgnij po zwykły, kukurydziany lub razowy. Ugotuj go al dente, połącz z sosem i podawaj na ciepło. Danie możesz ponadto zapiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera, np. parmezanu lub goudy. Rozsypany na wierzchu, pod wpływem temperatury zyska złocisty kolor – dzięki temu całość będzie się dobrze prezentować, a smaki pozostałych składników lepiej się ze sobą połączą. Potrawę wyśmienicie uzupełni kiełbasa pokrojona w plastry i podsmażona na oliwie albo kawałki wędzonej szynki. Wypróbuj również wersję z dodatkiem cebuli i wyrazistego czosnku. Do sosu na bazie śmietany dodaj garść świeżych liści szpinaku. Danie dopraw do smaku czarnym pieprzem i serwuj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu makaronu. Do dekoracji wykorzystaj liście świeżych ziół, np. bazylii lub oregano – sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić smak tej potrawy?