Carbonara ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Carbonara ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

3 sztuki

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w półplastry i przesmaż na oleju. Przygotuj sos carbonara - śmietanę rozmieszaj z Fixem i wlej na patelnię. Sos zagotuj.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu.

Krok 3

Umyty szpinak również dodaj do sosu i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wierzch makaronu posyp startym serem, najlepiej parmezanem.

12

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kaleta Sawłan

    Agnieszka Kaleta Sawłan , 25.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gotartowska

    Agnieszka Gotartowska , 25.11.2016

    Agnieszka Kaleta Sawłan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wójcik

    Wojciech Wójcik , 14.11.2016

    Dla sprecyzowania ala'carbonara z kiełbasą i szpinakiem :) Bo jak można nazwać carbonara, gdy prawdziwą nie jest !! Trzymajmy się tego bo potem to ręce opadają w tych pseudo carbonara przepisach, gdzie carbonara nawet nie istnieje :/ A te danie już nie jest carbonara !! Musi mieć swoją odmienną nazwę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Chamalee Pathirana

    Chamalee Pathirana , 17.09.2016

    Jag känner mig hungrig

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mi Chaa

    Mi Chaa , 17.09.2016

    Patrick Baron mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Smolarek

    Przemysław Smolarek , 08.06.2016

    Carbonara ? Że szpinakiem to już na pewno nie jest carbonara tylko jakiś shit.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak , 08.06.2016

    Akurat we wloszech takich wynalazków to ja nie jadlam ani widzialam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Es

    Leszek Es , 07.06.2016

    Jam w ogóle można to nazywac carbonara?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bodzia Olej

    Bodzia Olej , 07.06.2016

    to napewno nie wloska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Obuchowska

    Grażyna Obuchowska , 07.06.2016

    Ja preferuję swoją polską kuchnię....!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stubińska

    Krystyna Stubińska , 07.06.2016

    To już nie włoska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara ze szpinakiemCarbonara ze szpinakiem

Kremowa carbonara ze szpinakiem to znakomita propozycja na danie obiadowe lub apetyczną kolację. Do jej przygotowania wykorzystaj makaron penne – sięgnij po zwykły, kukurydziany lub razowy. Ugotuj go al dente, połącz z sosem i podawaj na ciepło. Danie możesz ponadto zapiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera, np. parmezanu lub goudy. Rozsypany na wierzchu, pod wpływem temperatury zyska złocisty kolor – dzięki temu całość będzie się dobrze prezentować, a smaki pozostałych składników lepiej się ze sobą połączą. Potrawę wyśmienicie uzupełni kiełbasa pokrojona w plastry i podsmażona na oliwie albo kawałki wędzonej szynki. Wypróbuj również wersję z dodatkiem cebuli i wyrazistego czosnku. Do sosu na bazie śmietany dodaj garść świeżych liści szpinaku. Danie dopraw do smaku czarnym pieprzem i serwuj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu makaronu. Do dekoracji wykorzystaj liście świeżych ziół, np. bazylii lub oregano – sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić smak tej potrawy?