Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

973 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

659 osób wydrukowało

Pobierz pdf

968 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

13 łyżek

ciasto:

175 gramów

115 gramów

1 łyżeczka

350 gramów

4 sztuki

50 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

polewa:

175 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 170 °C.

Krok 2

Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do masy pozostałe składniki ciasta, prócz marchewki i orzechów. Miksuj do momentu, gdy masa będzie jednolita. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pokruszone orzechy. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Okrągłą formę do ciast posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. Masę wyłóż do formy, a następnie ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.

Krok 4

Po upieczeniu ciasto wystudź, wyjmij z formy i przygotuj polewę, mieszając serek z cukrem oraz startą skórką z cytryny. Wierzch ciasta posmaruj polewą i udekoruj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

7

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Ciasto marchewkowe można upiec z dodatkiem jabłek, buraczków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nadia Michalska

    Nadia Michalska , 17.11.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sem Ma Rii

    Sem Ma Rii , 14.01.2017

    Robiłam bez majonezu;) musialam trzymac ciasto 50 min w piekarniku. Polecam przełożyć masą budyniową;) Pyyychaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kostacińska

    Krystyna Kostacińska , 25.12.2016

    a kiedy dodać kostkę i 13 łyżek majonezu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kownacki

    Andrzej Kownacki , 10.10.2016

    Ciasto bardzo smaczne. Niestety mało precyzyjnie podane proporcje. Z tego powodu pieczenie wydłużyło się do 55min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Malinowska

    Maja Malinowska , 27.03.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kiziok

    Marzena Kiziok , 24.04.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cukinia nadziewana
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Amerykańskie ciasto marchewkowe trafi w gusta smakoszy także nad Wisłą. Słodkie warzywo doskonale komponuje się z typowo deserowymi dodatkami. Pewnym zaskoczeniem może być jednak uwzględnienie na liście składników… majonezu! To idealna propozycja, by przełamać swoją kulinarną monotonię.

Dla kogo?

Delikatne i puszyste ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek na słodko. Ten wypiek wykonasz na bazie kilku składników. Oprócz startej marchewki, do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz m.in. mąki, jajek, kostki do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Do ubitych jajek dodaj warzywa i pokruszone orzechy. Możesz również wykorzystać rodzynki, migdały lub wiórki kokosowe.

Na jaką okazję?

Gotową masę na ciasto marchewkowe przelej do natłuszczonej oraz posypanej bułką tartą formy i wstaw na kilkadziesiąt minut do nagrzanego piekarnika. Przygotowane ciasto serwuj po wystudzeniu, udekorowane lukrem, polewą ze słonego serka lub z czekolady. Ciasto marchewkowe z serkiem philadephia prezentuje się znakomicie, więc nie miej oporów przed serwowaniem go w trakcie świętowania ważnej okazji, np. awansu albo zdanego egzaminu.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, by ciasto marchewkowe z majonezem było jeszcze bardziej miękkie, koniecznie skrop je sokiem z cytryny lub z połowy pomarańczy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypiek serwować bez żadnych dodatków – słodka marchewka sama w sobie jest smaczna. 

Dla urozmaicenia:

Kawałki ciasta marchewkowego doskonale będą się komponowały z gorącą czekoladą, kawą zbożową lub sokiem pomarańczowym. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła!