Składniki
13 łyżek
ciasto:
175 gramów
115 gramów
1 łyżeczka
350 gramów
4 sztuki
50 gramów
3 sztuki
2 łyżeczki
polewa:
175 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170 °C.
Krok 2
Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do masy pozostałe składniki ciasta, prócz marchewki i orzechów. Miksuj do momentu, gdy masa będzie jednolita. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pokruszone orzechy. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
Okrągłą formę do ciast posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. Masę wyłóż do formy, a następnie ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
Krok 4
Po upieczeniu ciasto wystudź, wyjmij z formy i przygotuj polewę, mieszając serek z cukrem oraz startą skórką z cytryny. Wierzch ciasta posmaruj polewą i udekoruj.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto marchewkowe
Delikatne i puszyste ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek na słodko. Ten wypiek wykonasz na bazie kilku składników. Oprócz startej marchewki, do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mąki, jajek, kostki do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Do ubitych jajek dodaj warzywa i pokruszone orzechy. Możesz również wykorzystać rodzynki, migdały lub wiórki kokosowe. Gotową masę przelej do natłuszczonej oraz posypanej bułką tartą formy i wstaw na kilkadziesiąt minut do nagrzanego piekarnika. Przygotowane ciasto serwuj po wystudzeniu, udekorowane lukrem, polewą ze słonego serka lub z czekolady. Jeśli chcesz, by było jeszcze bardziej miękkie, koniecznie skrop je sokiem z cytryny lub z połowy pomarańczy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypiek serwować bez żadnych dodatków – słodka marchewka sama w sobie jest smaczna. Kawałki ciasta doskonale będą się komponowały z gorącą czekoladą, kawą zbożową lub sokiem pomarańczowym. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła!