Pieczarki faszerowane serem - przepis w panierce | Przepisy.pl pixel

Pieczarki faszerowane

z dipem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

4329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, oderwij nóżki, a wilgotne kapelusze panieruj, mieszając z Fixem Knorr.

Pieczarki faszerowane - Krok 1

Krok 2

Ser wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę szynką.

Pieczarki faszerowane - Krok 2

Krok 3

Z farszu uformuj małe kulki. Umieść je w kapeluszach pieczarek.

Pieczarki faszerowane - Krok 3

Krok 4

Pieczarki ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.

Pieczarki faszerowane - Krok 4

Krok 5

Zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Upieczone pieczarki podawaj z dipem.

Pieczarki faszerowane - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • krystian porwol

    krystian porwol , 28.12.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 14.10.2017

    pieczareczki pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • pawel bol

    pawel bol , 11.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Garus
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki faszerowanePieczarki faszerowane

Panierowane, chrupiące kapelusze o miękkim miąższu, nadziewane żółtym serem i szynką konserwową, prezentują się na talerzu bardzo apetycznie. Prosty przepis na faszerowane pieczarki to doskonały sposób na to, by powszechnie dostępne produkty zamienić w niebanalny poczęstunek.

Dla kogo? Dla fanów nadziewania! Dobrze znane są receptury faszerowanych jajek czy papryk, więc pora przypomnieć sobie o faszerowanych pieczarkach. Mięsiste kapelusze mogą pomieścić naprawdę sporo wybornego farszu. Na początek przygotowywania przepisu na pieczarki faszerowane mięsem dokładnie umyj grzyby i pozbaw je nóżek. Jeszcze wilgotne kapelusze panieruj w specjalnej mieszance, a kiedy będą już nią pokryte, przyrządź farsz. W tym celu pokrój drobno szynkę i zetrzyj żółty ser, np. tylżycki albo goudę. Dopraw natką pietruszki i uformuj z mięsnej masy nieduże kulki – takie, które zmieszczą się do grzybowych kapeluszy. Napełnij je, lekko dociskając, po czym wstaw nadziewane pieczarki z mięsnym farszem do nagrzanego piekarnika.

Na jaką okazję? Pieczone pieczarki z mięsnym farszem to nie tylko pyszna przekąska na ciepło – sprawdzą się też podane jako przystawka przed daniem głównym. Przepis na pieczarki faszerowane szynką i serem okaże się bardzo pomocny podczas planowania imprezowego menu.

Czy wiesz, że? Zamierzając przyrządzić pieczarki faszerowane, podczas zakupów zwróć szczególną uwagę na grzyby. Najlepiej wybieraj je samodzielnie, stawiając na egzemplarze o jasnych i jak największych kapeluszach – te najlepiej sprawdzą się w przepisie na nadziewane pieczarki.

Dla urozmaicenia: Wiesz już jak zrobić pieczarki faszerowane serem, przepis ten jednak potrzebuje jeszcze odpowiedniego zwieńczenia. Gotowe faszerowane pieczarki podawaj z sosem tysiąca wysp, czyli dodatkiem pochodzącym z pogranicza Kanady i USA, przygotowanym na bazie majonezu. Dopraw go, mieszając z jogurtem naturalnym.