Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj, oderwij nóżki, a wilgotne kapelusze panieruj, mieszając z Fixem Knorr.
Krok 2
Ser wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę szynką.
Krok 3
Z farszu uformuj małe kulki. Umieść je w kapeluszach pieczarek.
Krok 4
Pieczarki ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.
Krok 5
Zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Upieczone pieczarki podawaj z dipem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Fix Nagetsy z sosem meksykańskim Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki faszerowane
Panierowane, chrupiące kapelusze o miękkim miąższu, nadziewane żółtym serem i szynką konserwową, prezentują się na talerzu bardzo apetycznie. Prosty przepis na faszerowane pieczarki to doskonały sposób na to, by powszechnie dostępne produkty zamienić w niebanalny poczęstunek.
Dla kogo? Dla fanów nadziewania! Dobrze znane są receptury faszerowanych jajek czy papryk, więc pora przypomnieć sobie o faszerowanych pieczarkach. Mięsiste kapelusze mogą pomieścić naprawdę sporo wybornego farszu. Na początek przygotowywania przepisu na pieczarki faszerowane mięsem dokładnie umyj grzyby i pozbaw je nóżek. Jeszcze wilgotne kapelusze panieruj w specjalnej mieszance, a kiedy będą już nią pokryte, przyrządź farsz. W tym celu pokrój drobno szynkę i zetrzyj żółty ser, np. tylżycki albo goudę. Dopraw natką pietruszki i uformuj z mięsnej masy nieduże kulki – takie, które zmieszczą się do grzybowych kapeluszy. Napełnij je, lekko dociskając, po czym wstaw nadziewane pieczarki z mięsnym farszem do nagrzanego piekarnika.
Na jaką okazję? Pieczone pieczarki z mięsnym farszem to nie tylko pyszna przekąska na ciepło – sprawdzą się też podane jako przystawka przed daniem głównym. Przepis na pieczarki faszerowane szynką i serem okaże się bardzo pomocny podczas planowania imprezowego menu.
Czy wiesz, że? Zamierzając przyrządzić pieczarki faszerowane, podczas zakupów zwróć szczególną uwagę na grzyby. Najlepiej wybieraj je samodzielnie, stawiając na egzemplarze o jasnych i jak największych kapeluszach – te najlepiej sprawdzą się w przepisie na nadziewane pieczarki.
Dla urozmaicenia: Wiesz już jak zrobić pieczarki faszerowane serem, przepis ten jednak potrzebuje jeszcze odpowiedniego zwieńczenia. Gotowe faszerowane pieczarki podawaj z sosem tysiąca wysp, czyli dodatkiem pochodzącym z pogranicza Kanady i USA, przygotowanym na bazie majonezu. Dopraw go, mieszając z jogurtem naturalnym.