Faszerowane warzywa

92 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (92)

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

249

łatwe

35 min.
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. D...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią

260

łatwe

50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku

266

łatwe

60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Ziemniaki faszerowane mięsem

165

łatwe

45 min.
Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupeł...
Papryka faszerowana mięsem

101

łatwe

90 min.
Faszerowana papryka to świetny pomysł na treściwy i kuszący oko obiad dla całej rodziny. Najczęśc...
Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem

83

łatwe

30 min.
Poszukujesz efektownego i łatwego przepisu na obiad? Dobrze sprawdzą się ekspresowe faszerowane p...
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

84

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Pieczarki faszerowane

99

łatwe

30 min.
Pieczone pieczarki z mięsnym farszem to nie tylko pyszna przekąska na ciepło – sprawdzą się też p...
Faszerowana cukinia

92

łatwe

30 min.
Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to pos...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem

24

łatwe

45 min.
Bakłażan faszerujemy mięsnym farszem z pachnącymi przyprawami i zapiekamy z serem feta...
Cukinia pieczona

57

łatwe

30 min.
Faszerowana cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która pięknie prezentuje się na stole. Od dz...
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

54

łatwe

60 min.
Pomidory z farszem z mięsa i ryżu zapiekamy z mozzarellą. Prosto z piekarnika na domowy stół...
Faszerowane pieczarki z grilla

64

łatwe

60 min.
Wakacyjne barbecue, nazywane w Polsce po prostu grillem, nie musi się kojarzyć tylko z kiełbasą...
Cukinia faszerowana indykiem

75

łatwe

45 min.
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiek...
Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym

43

łatwe

30 min.
Faszerowane ziemniaki to smaczny sposób na efektowny obiad – wypróbuj ich w wariancie z mięsem mi...
Faszerowane pomidory

62

łatwe

45 min.
Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na k...
Cukinia zapiekana w piekarniku

38

średnie

60 min.
Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukini...
Bakłażan z ryżem

27

łatwe

60 min.
Faszerowane bakłażany z dodatkiem ryżu i warzyw to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Prz...
Faszerowane pieczarki

40

łatwe

30 min.
Cukinia nadziewana

20

łatwe

60 min.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wyd...
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

13

średnie

30 min.
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przysta...
Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem

31

łatwe

90 min.
Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią...
Faszerowana papryka po meksykańsku - VIDEO

13

łatwe

60 min.
Słodkie papryki smakują wyśmienicie wypełnione meksykańskim farszem i upieczone w piekarniku...
Faszerowany bakłażan à la gyros

32

łatwe

45 min.
Smakowitym farszem wypełnimy bakłażany i zapiekamy do perfekcji. Palce lizać!
Faszerowana papryka mięsna - VIDEO

21

łatwe

90 min.
Czerwona, lekko słodka i chrupiąca papryka idealnie nadaje się do nadziewania. Wypróbuj nasz prze...
Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia

33

łatwe

45 min.
Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy ku...
Faszerowane papryki

19

łatwe

90 min.
Faszerowane papryki to prosty w przygotowaniu, efektowny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla...
Faszerowane papryki - VIDEO

23

łatwe

90 min.
Faszerowane papryki z sosem gulaszowym ciekawie prezentują się na talerzu, dlatego już sam ich wi...
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami

21

łatwe

30 min.
Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami t...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane warzywaFaszerowane warzywa

Szukasz sposobu na podanie warzyw jako dania głównego? Spróbuj przygotować je w wersji faszerowanej. Do nadziewania nadaje się wiele różnych gatunków, popularne w takiej postaci są np.: papryka, bakłażan, pomidory, ziemniaki i cukinia. Zobacz jednak, jak smakują inne, takie jak: patisony, cebula czy kapusta. Po wydrążeniu warzyw nie wyrzucaj ich miąższu. Podziel go na małe kawałki i użyj do farszu albo do przygotowania innego dania. Podczas pieczenia pilnuj, by warzywa za bardzo nie zmiękły, ponieważ stracą wtedy swój kształt. Wybierz bazę do nadzienia. Nadawać będzie się biały ryż, kuskus oraz wszelkiego rodzaju kasze, również te gruboziarniste. Wypróbuj także makaron, np. bardzo drobny orzo, którego kształt przypomina ryż. Wiele przepisów z łatwością zmodyfikujesz. Kuskus zastąpisz kaszą jaglaną albo bulgurem. Do farszu dodaj też mięso, na przykład drobno pokrojonego kurczaka albo mięso mielone. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie krewetek czy łososia wędzonego, które jednocześnie mogą posłużyć za dekorację. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się czerwona lub zielona soczewica i warzywa. Nadzienie dopraw, w zależności od użytych składników: cebulą, czosnkiem, kuminem, parmezanem, chili lub szalotką. Smaczne będzie też w wersji delikatnie słodkiej, np. do zapiekanych pomidorów. Wykorzystaj do nich rodzynki, ananasa i suszone morele. Warzywa faszerowane mogą stanowić nie tylko samodzielne danie. Są też dobrym dodatkiem do potraw głównych. Niektóre z nich podasz na zimno – np. faszerowane twarożkiem łódeczki z ogórków albo pomidory z sałatką z owoców morza. Zastanawiasz się, jak dobrać poszczególne składniki? Wypróbuj paprykę zapiekaną z ryżem. Do farszu dodaj krewetki, ser pleśniowy, orzeszki pinii i śmietanę. Dopraw do smaku. Faszerowane bakłażany zapiecz z beszamelem. Dodaj do nich mięso mielone oraz pomidory i mozzarellę. Szukasz nadzienia odpowiedniego do cebuli? Wybierz delikatną wersję, na przykład szpinak lub pieczarki. Sprawdź nasze przepisy, znajdziesz w nich wiele ciekawych inspiracji.