Przepisy na Faszerowane Warzywa | Przepisy.pl pixel

Dania z Faszerowanymi Warzywami

93 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane warzywaFaszerowane warzywa

Szukasz sposobu na podanie warzyw jako dania głównego? Spróbuj przygotować je w wersji faszerowanej. Do nadziewania nadaje się wiele różnych gatunków, popularne w takiej postaci są np.: papryka, bakłażan, pomidory, ziemniaki i cukinia. Zobacz jednak, jak smakują inne, takie jak: patisony, cebula czy kapusta. Po wydrążeniu warzyw nie wyrzucaj ich miąższu. Podziel go na małe kawałki i użyj do farszu albo do przygotowania innego dania. Podczas pieczenia pilnuj, by warzywa za bardzo nie zmiękły, ponieważ stracą wtedy swój kształt. Wybierz bazę do nadzienia. Nadawać będzie się biały ryż, kuskus oraz wszelkiego rodzaju kasze, również te gruboziarniste. Wypróbuj także makaron, np. bardzo drobny orzo, którego kształt przypomina ryż. Wiele przepisów z łatwością zmodyfikujesz. Kuskus zastąpisz kaszą jaglaną albo bulgurem. Do farszu dodaj też mięso, na przykład drobno pokrojonego kurczaka albo mięso mielone. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie krewetek czy łososia wędzonego, które jednocześnie mogą posłużyć za dekorację. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się czerwona lub zielona soczewica i warzywa. Nadzienie dopraw, w zależności od użytych składników: cebulą, czosnkiem, kuminem, parmezanem, chili lub szalotką. Smaczne będzie też w wersji delikatnie słodkiej, np. do zapiekanych pomidorów. Wykorzystaj do nich rodzynki, ananasa i suszone morele. Warzywa faszerowane mogą stanowić nie tylko samodzielne danie. Są też dobrym dodatkiem do potraw głównych. Niektóre z nich podasz na zimno – np. faszerowane twarożkiem łódeczki z ogórków albo pomidory z sałatką z owoców morza. Zastanawiasz się, jak dobrać poszczególne składniki? Wypróbuj paprykę zapiekaną z ryżem. Do farszu dodaj krewetki, ser pleśniowy, orzeszki pinii i śmietanę. Dopraw do smaku. Faszerowane bakłażany zapiecz z beszamelem. Dodaj do nich mięso mielone oraz pomidory i mozzarellę. Szukasz nadzienia odpowiedniego do cebuli? Wybierz delikatną wersję, na przykład szpinak lub pieczarki. Sprawdź nasze przepisy, znajdziesz w nich wiele ciekawych inspiracji.