Rodzaje kasz – jakie są? Wszystkie gatunki

Kasza to produkt, który bardzo często pojawia się w recepturach na domowe obiady. Nic w tym dziwnego, ponieważ cechują go doskonałe walory i, co najważniejsze, doskonały smak! Do najpopularniejszych odmian kasz należą m.in. jęczmienna i gryczana, jednak możemy wyróżnić znacznie więcej rodzajów tego przysmaku. Chcecie je poznać? Jeżeli tak, to koniecznie przeczytajcie artykuł i zostańcie specjalistami od kaszy. Zapraszamy!

Najpopularniejsze rodzaje kasz

Każdy fan smacznych i zbilansowanych posiłków powinien mieć w swoich zapasach pudełko z kaszą. Najpierw jednak pojawia się pytanie, po jaki rodzaj tego produktu sięgnąć? Najpopularniejsza jest oczywiście kasza gryczana. Wyróżnia się ona trójkątnymi ziarenkami i subtelnym smakiem, który doskonale współgra z sosami i mięsami. Jako drugą i równie znaną odmianę możemy wskazać kaszę jęczmienną. Zapewne każdy z Was próbował jej kiedyś w jednej z ulubionych zup Polaków, czyli krupniku. Ten rodzaj kaszy charakteryzuje się jasnymi ziarenkami o lekko orzechowym smaku. Biorąc uwagę cechy tego produktu, śmiało możecie dorzucić go do sałatki lub innych zup. Na jakie rodzaje kaszy warto jeszcze zwrócić uwagę? Zobaczcie nasze propozycje.

Kasza rodzaje – jaglana, kuskus, bulgur

Oprócz najpopularniejszych rodzajów kasz warto również zwrócić uwagę na inne, równie smaczne odmiany, które nieco rzadziej pojawiają się na naszych talerzach. Oto trzy z nich:

  • Kasza jaglana – ten rodzaj kaszy doskonale sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Okrągłe i żółte ziarenka nie tylko dobrze smakują, ale również ciekawie prezentują się na talerzu.
  • Kasza kuskus – popularność tej odmiany kaszy stale rośnie, a wszystko to za sprawą jej ciekawych właściwości. Łączy ona cechy makaronu oraz kaszy, co przykuwa uwagę miłośników gotowania. Na dodatek przygotowanie kaszy kuskus jest niezwykle proste – zalejcie ją wodą i gotowe!
  • Kasza bulgur – ta odmiana z ziaren pszenicy śmiało może zastępować ryż. Jej delikatny aromat orzechowy, wyjątkowy smak oraz konsystencja będą doskonale komponować się z potrawami na bazie mięs.

Kasza manna, owsiana i kukurydziana – co je wyróżnia?

O kaszy mannie słyszał chyba każdy, ponieważ połączona z mlekiem i słodkimi dodatkami smakuje wyśmienicie. Jej drobne ziarenka mają charakterystyczną konsystencję, która ma swoich zwolenników. Miłośnicy śniadań na słodko powinni zapoznać się z kolejną odmianą, czyli kaszą owsianą. Jej smak jest dość neutralny, dlatego warto urozmaicić go dodatkowymi składnikami. A do zapiekanek, omletów lub naleśników rekomendujemy kaszę kukurydzianą o drobnej konsystencji. Jej ciekawy kolor i charakterystyczny aromat urozmaicą wiele potraw. Na który rodzaj kaszy się zdecydujecie?

Nasze przepisy z różnymi odmianami kasz

Poznaliście już wszystkie odmiany kasz, które warto uwzględnić w codziennym menu. Zobaczcie, do jakich dań je wykorzystać, aby zachwycały smakiem. Przygotowaliśmy dla Was kilka kulinarnych inspiracji!

Sałatka z kaszą kuskus to smaczny obiad w pół godziny. Zaserwujcie ją dla bliskich i zbierajcie same pochwały! A może wolicie sięgnąć po inną odmianę? Sałatka z kaszą jaglaną będzie równie apetyczna.

A na obiad tacos z kaszą bulgur, które wprowadzą meksykański akcent do Waszego menu. Przekonajcie się, jakie to smaczne! Jeżeli jednak jesteście miłośnikami klasyki, to przepis na pierogi z kaszą gryczaną już na Was czeka. Smacznego!