Pierogi z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

472 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

932 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 mililitrów

farsz:

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

50 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby pierogi były jarskie usuń z przepisu boczek dodając do farszu w zamian suszoną śliwkę.

9

Opinie o przepisie

  • Edyta Róza

    Edyta Róza , 18.10.2016

    bardzo pyszne polecam ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Simona Kolak

    Simona Kolak , 17.11.2015

    przepyszne:) baaardzo polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wychowałek Moneta

    Bożena Wychowałek Moneta , 23.03.2015

    Wygladaja pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 22.03.2015

    Zgadzam się z Dorotą , kasza gryczana i biały ser plus dużo cebulki podsmażonej , niebo w gębie do tego gęsta , kwaśna śmietana. mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Łuczków

    Danuta Łuczków , 22.03.2015

    Mniam, mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dor Ota

    Dor Ota , 22.03.2015

    Kasza gryczana i ser bialy- niebo w gebie☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Andruszak

    Ela Andruszak , 22.03.2015

    Kasza gryczana i starty ser żółty, koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czech-roman

    Ewa Czech-roman , 22.03.2015

    Robiłam je kilkanascie lat temu jak zostawał mi farsz z gołąbków oczywiscie z kasza gryczaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Michota

    Seweryn Michota , 22.03.2015

    Bardzo dobre !!! Robiłem w ten weekend. Ciasto lekko odbiegało od klasycznego bo 24ro-jajeczne (na kg mąki) ale efekt był niesamowity. Aksamitne, miękkie ciasto a w nim klasyczny, polski smak. Nom nom ! Polecam z dobrze skarmelizowaną cebulką !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczanąPierogi z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi się także jako podstawowy składnik farszu na pierogi, które dzięki niej zyskają ciekawy smak. Mogą się pojawić na Twoim stole, jako urozmaicenie popularnych pierogów z kapustą, grzybami, mięsem lub ziemniakami. Z łatwością przyrządzisz je samodzielnie. Aby nadzienie było aromatyczne, wcześniej podsmaż wędzony boczek oraz cebulę, a dopiero potem dodaj kaszę. Wszystko gotuj w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego lub w bulionie warzywnym albo mięsnym. Ewentualnie całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie kaszę przyrządzisz też oddzielnie (zgodnie z wskazówkami na opakowaniu), a następnie zmieszasz z podsmażanymi składnikami. Do farszu możesz dodać również suszone leśne grzyby – podgrzybki, borowiki lub prawdziwki. Po ostygnięciu nadzienia dopraw je pieprzem, solą oraz majerankiem. Ciasto na pierogi zagnieć z mąki i ciepłej wody, dbając o jego elastyczną konsystencję. Gotowe pierogi podawaj na ciepło, solo lub z podsmażoną cebulką.