Pierogi z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

468 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

909 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 mililitrów

farsz:

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

50 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby pierogi były jarskie usuń z przepisu boczek dodając do farszu w zamian suszoną śliwkę.

9

Opinie o przepisie

  • Edyta Róza

    Edyta Róza, 18.10.2016

    bardzo pyszne polecam ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Simona Kolak

    Simona Kolak, 17.11.2015

    przepyszne:) baaardzo polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wychowałek Moneta

    Bożena Wychowałek Moneta, 23.03.2015

    Wygladaja pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss, 22.03.2015

    Zgadzam się z Dorotą , kasza gryczana i biały ser plus dużo cebulki podsmażonej , niebo w gębie do tego gęsta , kwaśna śmietana. mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Łuczków

    Danuta Łuczków, 22.03.2015

    Mniam, mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dor Ota

    Dor Ota, 22.03.2015

    Kasza gryczana i ser bialy- niebo w gebie☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Andruszak

    Ela Andruszak, 22.03.2015

    Kasza gryczana i starty ser żółty, koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czech-roman

    Ewa Czech-roman, 22.03.2015

    Robiłam je kilkanascie lat temu jak zostawał mi farsz z gołąbków oczywiscie z kasza gryczaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Michota

    Seweryn Michota, 22.03.2015

    Bardzo dobre !!! Robiłem w ten weekend. Ciasto lekko odbiegało od klasycznego bo 24ro-jajeczne (na kg mąki) ale efekt był niesamowity. Aksamitne, miękkie ciasto a w nim klasyczny, polski smak. Nom nom ! Polecam z dobrze skarmelizowaną cebulką !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczanąPierogi z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi się także jako podstawowy składnik farszu na pierogi, które dzięki niej zyskają ciekawy smak. Mogą się pojawić na Twoim stole, jako urozmaicenie popularnych pierogów z kapustą, grzybami, mięsem lub ziemniakami. Z łatwością przyrządzisz je samodzielnie. Aby nadzienie było aromatyczne, wcześniej podsmaż wędzony boczek oraz cebulę, a dopiero potem dodaj kaszę. Wszystko gotuj w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego lub w bulionie warzywnym albo mięsnym. Ewentualnie całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie kaszę przyrządzisz też oddzielnie (zgodnie z wskazówkami na opakowaniu), a następnie zmieszasz z podsmażanymi składnikami. Do farszu możesz dodać również suszone leśne grzyby – podgrzybki, borowiki lub prawdziwki. Po ostygnięciu nadzienia dopraw je pieprzem, solą oraz majerankiem. Ciasto na pierogi zagnieć z mąki i ciepłej wody, dbając o jego elastyczną konsystencję. Gotowe pierogi podawaj na ciepło, solo lub z podsmażoną cebulką.