Pierogi z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

789 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 mililitrów

farsz:

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

50 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione kostkę rosołową wołową Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

Pierogi z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby pierogi były jarskie usuń z przepisu boczek dodając do farszu w zamian suszoną śliwkę.

16

Opinie o przepisie

  • Emka5120

    Emka5120 , 25.04.2022

    Grzyby nie nadają się bo są śliskie farsz nie trzyma się

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 20.02.2022

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia

    Emilia , 28.12.2021

    Aby uzyskać zaskakujący smak kaszy odjęłabym boczek, a zamiast tego do gotowania i przyprawiania dania dodałabym KNORR BULION SZLACHETNY GRZYBOWY NA BOROWIKACH LEŚNYCH. To będzie petarda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof

    Krzysztof , 23.12.2021

    TAK Jeśli chcecie zamienić te pierogi w niebiańską wegetariańską smakowitość, proponuję totalny hit, tajemnicę której się nauczyłem od pewnego zawodowego kucharza! Na początek, odejmujemy boczek. Nie jest tu potrzebny do pełni rozkoszy podniebienia, a trochę kradnie postny charakter wigilijnej potrawy. Zamiast niego, oczywiście będzie coś w zamian. Do świeżo ugotowanej kaszy, dodajemy płaską łyżkę masła i dokładnie mieszamy w garnku, pozostawiając na kilka minut żeby wszystko się przegryzło. Wspaniale okleja kaszę, podnosząc ją na wyższy smakowy poziom. Ale co, brakuje nam wędzonki, tak? Nic nie szkodzi, sprawę uratuje łyżeczka wędzonej papryki Knorr! To już oczywiście do przestudzonej kaszy, jeśli chcemy żeby jak najmniej wędzonki uciekło nam w powietrze. Gwarantuję, że w ten sposób z jednej strony zachowamy wędzony charakter potrawy, a z drugiej, masło doda sytości i pełni smaku. Petarda smakowa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak.Kasza gryczana to zdecydowanie smak wschodniej Polski. W sklepach mozna było kupić nawet pieczone drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną. Moja mama do takich pierogów zamiast suszonych grzybów, dodawała biały ser i tłuczone ziemniaki. Wtedy nie trzeba mielić kaszy. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Po prostu pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Róza

    Edyta Róza , 18.10.2016

    bardzo pyszne polecam ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Simona Kolak

    Simona Kolak , 17.11.2015

    przepyszne:) baaardzo polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wychowałek Moneta

    Bożena Wychowałek Moneta , 23.03.2015

    Wygladaja pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 22.03.2015

    Zgadzam się z Dorotą , kasza gryczana i biały ser plus dużo cebulki podsmażonej , niebo w gębie do tego gęsta , kwaśna śmietana. mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Łuczków

    Danuta Łuczków , 22.03.2015

    Mniam, mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dor Ota

    Dor Ota , 22.03.2015

    Kasza gryczana i ser bialy- niebo w gebie☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Andruszak

    Ela Andruszak , 22.03.2015

    Kasza gryczana i starty ser żółty, koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czech-roman

    Ewa Czech-roman , 22.03.2015

    Robiłam je kilkanascie lat temu jak zostawał mi farsz z gołąbków oczywiscie z kasza gryczaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Michota

    Seweryn Michota , 22.03.2015

    Bardzo dobre !!! Robiłem w ten weekend. Ciasto lekko odbiegało od klasycznego bo 24ro-jajeczne (na kg mąki) ale efekt był niesamowity. Aksamitne, miękkie ciasto a w nim klasyczny, polski smak. Nom nom ! Polecam z dobrze skarmelizowaną cebulką !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kaszą gryczanąPierogi z kaszą gryczaną

Podczas swoich kulinarnych eksperymentów z tym tradycyjnym polskim daniem nie ograniczaj się wyłącznie do pierogów ruskich lub kapuścianych. Pierogi z kaszą? Proszę bardzo! Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi się także jako podstawowy składnik farszu na pierogi z kaszy gryczanej, które dzięki niej zyskają ciekawy smak. Masz ochotę na niebanalny posiłek? Chcesz zaskoczyć swoich domowników? Zaserwuj im pierogi z kaszą gryczaną.

Dla kogo? Mogą się pojawić na twoim stole, jako urozmaicenie popularnych pierogów z kapustą, grzybami, mięsem lub ziemniakami. Masz słabość do tej słynnej, mącznej potrawy? Dzięki farszowi z kaszy gryczanej do pierogów odkryjesz popularne danie na nowo. W dodatku pierogi z kaszy gryczanej okażą się bardzo apetyczną nowinką, do której chętnie będziesz wracać.

Na jaką okazję? Z łatwością przyrządzisz przepis na pierogi z kaszą gryczaną samodzielnie w dowolnym momencie. Pierogi z kaszy gryczanej nadają się do położenia na świątecznym stole, ale sprawdzą się również jako urozmaicenie codziennego obiadu. Aby nadzienie do pierogów z kaszą było aromatyczne, wcześniej podsmaż wędzony boczek oraz cebulę, a dopiero potem dodaj kaszę. Wszystko gotuj w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego lub w bulionie warzywnym albo mięsnym. Ewentualnie całość dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika. Przygotowanie farszu na pierogi z kaszy gryczanej dopasuj do siebie.

Czy wiesz, że? Opcjonalnie kaszę gryczaną przyrządzisz też oddzielnie (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu), a następnie zmieszasz z podsmażanymi składnikami. Do farszu pieroga z kaszą gryczaną możesz dodać również suszone leśne grzyby – podgrzybki, borowiki lub prawdziwki. Po ostygnięciu nadzienia dopraw je pieprzem, solą oraz majerankiem. Farsz do pierogów z kaszą gryczaną jest już gotowy. Co dalej? Ciasto na pierogi zagnieć z mąki i ciepłej wody, dbając o jego elastyczną konsystencję.

Dla urozmaicenia: Do nadzienia warto dodawać również twaróg albo ser feta. Masz ochotę na warzywny akcent? Postaw na szpinak, soczewicę, suszone pomidory. Gotowe pierogi z kaszą gryczaną podawaj na ciepło, solo lub z podsmażoną cebulką.