Pierogi z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

183 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

2 szklanki

15 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i wody zagnieć ciasto. Jeśli lubisz odrobinę twardsze - dodaj jeszcze jajko. Zwiń ciasto w kulę i przykryj ściereczką.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Śliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wytnij krążki, na których ułóż po jednej śliwce.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Zlep brzegi ciasta i gotuj pierogi we wrzącej wodzie, posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 4

Krok 5

W rondelku stop masło, dodaj miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 5

Krok 6

Pierogi podawaj polane miodowo-maślanym sosem.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z suszonymi śliwkamiPierogi z suszonymi śliwkami

Śliwki są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Pasują doskonale do mięs, ale również są pysznym owocowym dodatkiem do dań mącznych. Daniem jarskim, które ze śliwkami kojarzy się najbardziej, są knedle, to jednak trzeba przyznać, że pierogi z suszonymi śliwkami to propozycja równie godna uwagi kulinarnych smakoszy. Danie to możesz zrobić w sezonie owocowym, kiedy świeże śliwki dostaniesz na straganie, ale bardzo ciekawy smak uzyskasz robiąc farsz ze śliwek suszonych. Pierogi te możesz postawić na wigilijnym stole, jako alternatywę dla popularnych pierogów z kapustą. Kompot z suszu jest w wielu polskich domach stałą pozycją w świątecznym menu, dlaczego by więc nie zaproponować domownikom suszonych owoców w innej postaci? Aromatycznym akcentem w tym daniu jest słodka polewa zrobiona na bazie miodu, który doskonale pasuje do śliwek.