Pierogi z suszonymi śliwkami - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
201 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 szklanki

1 sztuka

15 sztuk

4 łyżki

150 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i wody zagnieć ciasto. Jeśli lubisz odrobinę twardsze - dodaj jeszcze jajko. Zwiń ciasto w kulę i przykryj ściereczką.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Śliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odcedź.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wytnij krążki, na których ułóż po jednej śliwce.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Zlep brzegi ciasta i gotuj pierogi we wrzącej wodzie, posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 4

Krok 5

W rondelku stop masło, dodaj miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 5

Krok 6

Pierogi podawaj polane miodowo-maślanym sosem.

Pierogi z suszonymi śliwkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z suszonymi śliwkamiPierogi z suszonymi śliwkami

Śliwki są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Pasują doskonale do mięs, ale również są pysznym owocowym dodatkiem do dań mącznych. Daniem jarskim, które ze śliwkami kojarzy się najbardziej, są knedle, to jednak trzeba przyznać, że pierogi z suszonymi śliwkami to propozycja równie godna uwagi kulinarnych smakoszy. Danie to możesz zrobić w sezonie owocowym, kiedy świeże śliwki dostaniesz na straganie, ale bardzo ciekawy smak uzyskasz robiąc farsz ze śliwek suszonych. Pierogi te możesz postawić na wigilijnym stole, jako alternatywę dla popularnych pierogów z kapustą. Kompot z suszu jest w wielu polskich domach stałą pozycją w świątecznym menu, dlaczego by więc nie zaproponować domownikom suszonych owoców w innej postaci? Aromatycznym akcentem w tym daniu jest słodka polewa zrobiona na bazie miodu, który doskonale pasuje do śliwek.