Pierogi z twarogiem na słono z cebulką - przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi z twarożkiem cebulkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżka

1 szczypta

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg wyrobić z roztrzepanym jajkiem, doprawić solą, pieprzem i rozkruszonymi mini kostkami cebulkowymi.

Krok 2

Mąkę, oliwę i wodę wymieszać i wyrobić na bardzo gęste, elastyczne ciasto (dodać więcej mąki czy wody w zależności od wilgotności mąki).

Krok 3

Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać kółka np. szklanką i każde z nich nadziewać lepiąc ich końce na pierogi.

Krok 4

Gotować w osolonym wrzątku ok 10 min. i delikatnie wyjmować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z twarożkiem cebulkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej