Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

532 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 szczypta

1 sztuka

0.5 łyżeczki

550 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie wystudź i zmiel w maszynce lub prasce wraz z twarogiem. Słoninę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej na patelni i przesmaż na niej jedną posiekaną cebulę.

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - Krok 2

Krok 3

W misce połącz ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Gotowe wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - Krok 4

Krok 5

Pozostałą cebulę przesmaż w rondelku, zdejmij go z ognia, wlej szklankę zimnej wody, dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr i rozpuść ją. Sos zagotuj, dodaj zioła. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Gotowe pierogi podawaj z przygotowanym cebulowo-ziołowym sosem.

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić takie pierogi, do farszu możesz dodać np. boczek wędzony lub wędzonego łososia.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Leszczynska

    Ewa Leszczynska , 26.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołamiPierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami

Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują naprawdę wyśmienicie. To dobra alternatywa dla przygotowywanej zazwyczaj ze skwarkami lub ze smażoną cebulą wersji tego dania. Klasyczne nadzienie z sera białego, gotowanych ziemniaków i podsmażonej cebuli często się urozmaica. Jako dodatki do niego sprawdzą się m.in. boczek wędzony, łosoś albo suszone pomidory. Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej pikantny, dosyp do niego też świeżo zmielony pieprz oraz ostrą paprykę. Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami podawaj udekorowane natką pietruszki, posiekanym szczypiorkiem, liśćmi oregano lub bazylii. Z twarogowym nadzieniem dobrze będzie się komponować również kwaśna śmietana. Ozdób nią danie na talerzu. Pierogi możesz zapiec w piekarniku lub też podsmażyć na patelni z tłuszczem. W takiej wersji potrawa będzie stanowiła pyszny obiad – zarówno od święta, jak i na co dzień. Dowiedz się z podanego przepisu, jak ją przygotować. Życzymy smacznego.