Pieczeń z karkówki
z aromatem pomarańczy
łatwe
1149 osób zapisało
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżka
650 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.
Krok 2
Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.
Krok 3
Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.
Krok 4
Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.
Krok 5
W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.
Krok 6
Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.
Krok 7
Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej