Pieczeń z karkówki
z aromatem pomarańczy
łatwe
1403 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżka
650 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Krok 2
Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Krok 3
Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Krok 4
Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Krok 5
W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Krok 6
Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Krok 7
Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej