Pieczeń z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z karkówki

z aromatem pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

105

heart
1252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

892 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 łyżka

650 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Pieczeń z karkówki - Krok 1

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Pieczeń z karkówki - Krok 2

Krok 3

Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 4

Krok 5

W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Pieczeń z karkówki - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 6

Krok 7

Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z karkówkiPieczeń z karkówki

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.