Pieczeń z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z karkówki

z aromatem pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

85

1167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

795 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1080 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 łyżka

650 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Pieczeń z karkówki - Krok 1

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Pieczeń z karkówki - Krok 2

Krok 3

Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 4

Krok 5

W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Pieczeń z karkówki - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 6

Krok 7

Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej