Pieczeń z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczeń z karkówki

z aromatem pomarańczy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

80

1155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

773 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

978 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

1 łyżka

650 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.

Pieczeń z karkówki - Krok 1

Krok 2

Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.

Pieczeń z karkówki - Krok 2

Krok 3

Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 4

Krok 5

W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.

Pieczeń z karkówki - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.

Pieczeń z karkówki - Krok 6

Krok 7

Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej